Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2008

Ucraina speră că autorităţile moldovene vor anula legea care obligă exportatorii străini să achite o taxă specială la exportul producţiei în ambalaj din plastic în Moldova

Despre aceasta a declarat marţi, ambasadorul Ucrainei în Moldova Serghei Pirojkov. El a menţionat că legea adoptată recent de Parlamentul de la Chişinău nu permite crearea unui climat concurenţial normal. Potrivit lui, Modova ar trebui să renunţe de la adoptara unor asemenea legi discriminatorii faţă de exportatorii din alte ţări. El a amintit că Moldova şi Ucraina sunt membre ale OMC, regulilie căreia prevăd desfăşurarea unei concurenţe loiale.

Potrivit presei ucrainene, MAE de la Kiev a expediat deja o notă de protest  în adresa autorităţilor de la Chişinău în legătură cu introducerea unei taxe speciale la importul produselor în ambalaj din plastic.

Pe de altă parte, Galina Korenkova directorul general al companiei „Ukrpivo”, care reuneşte toţi producătorii de bere din Ucraina, a spus că producătorii de bere ucraineni nu sunt de acord cu aplicarea acestei taxe în Moldova. În opinia ei, această lege reprezintă o încercare a autorităţilor de a scăpa de concurenţii puternici de peste hotare.

Potrivit legii adoptat de deputaţi, pentru fiecare sticlă sau cutie tetra pak exportatorul urmează să achite o taxă în mărime de 0,5 lei pentru o sticklă sau cutie cu volumul de până la 1 litru, 1 leu – de la 1 până la 3 litri şi 1,5 lei – peste 3 litri. Mijloacele acumulate vor fi transferate în Fondul Ecologic Naţional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus