Trimite e-mail | Printeaza
08.09.2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Realizarea de către Republica Moldova a angajamentelor faţă de Consiliul Europei a constituit subiectul principal al întrevederii de astăzi a Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, cu Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis, coraportori pentru ţara noastră ai Comisiei de Monitorizare a CoE.

Marian Lupu a accentuat în debutul întrevederii că toate cele 19 puncte din Programul calendaristic al acţiunilor legislative elaborate în conformitate cu Rezoluţia şi Recomandările Comisiei de Monitorizare a CoE şi în urma  recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova din 2005, au fost realizate cu excepţia adoptării Codului Educaţional. Proiectul respectiv se află în stadiu de finalizare la Guvern şi pînă la finele mandatului urmează să fie aprobat de Parlament, astfel încît Codul Educaţional să fie aplicat în anul de studii 2009-2010. 

Potrivit Preşedintelui Legislativului, continuă reforma sistemului judiciar din republică prin consolidarea independenţei judecătorilor, se întreprind măsuri pentru asigurarea pluralismului de opinii în mass-media. O dovadă în plus a intenţiilor autorităţilor moldoveneşti de a asigura respectarea libertăţii mediilor de informare şi transparenţa în alegerile parlamentare din 2009, este Conferinţa cu genericul „Reflectarea alegerilor de către mijloacele mass-media”, care va avea loc la 22 septembrie curent în incinta Parlamentului şi care este organizată cu concursul nemijlocit al Consiliului Europei.

Marian Lupu a reiterat deschiderea autorităţilor moldovene pentru intensificarea colaborării cu structurile Consiliului Europei prin solicitarea expertizei juridice a cadrului legislativ, prin intermediul programelor comune ale CoE şi UE lansate pentru Republica Moldova în diferite domenii. Recent Ministerul Justiţiei a transmis spre expertizare Comisiei de la Veneţia modificările operate de Parlament la Codul Electoral, la legile cu privire la cetăţenie şi cu privire la partidele politice.

Ne dăm foarte bine seama de importanţa alegerilor parlamentare din 2009, a menţionat în alt context Preşedintele Legislativului. Ele vor constitui nu numai un semnal despre nivelul democraţiei în Republica Moldova, dar vor determina în mare măsură viitorul relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană şi cu Consiliul Europei. De aceea  ne dorim alegeri transparente şi corecte, a spus Marian Lupu, cu participarea unui număr cît mai mare de observatori internaţionali. În această ordine de idei interlocutorii au remarcat importanţa adoptării în luna iunie curent de către delegaţii Comitetului de Miniştri a Planului de Acţiuni al Consiliului Europei pentru susţinerea alegerilor parlamentare din Republica Moldova din anul 2009, care prevede asistenţă pe termen lung pentru autorităţile moldovene.

Cu referire la problema transnistreană spicherul Marian Lupu a estimat că în situaţia creată în urma evenimentelor din Georgia, există posibilitatea de a o rezolva în contextul legii adoptate de Parlament în 2005. Parlamentul pledează pentru transparenţă în această problemă şi pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, a mai spus Preşedintele Legislativului.

8 septembrie 2008

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus