Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.09.2008

Moldova va adera la Programul internaţional în domeniul eficienţei energetice şi resurselor energetice regenerabile

Potrivit MEC, în cadrul întrevederii cu  reprezentanţii Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Grupului Internaţional de Resurse (IRG) şi Centrului de Surse Energetice Regenerabile (CRES), care a avut loc astăzi, 8 septembrie, la Ministerul Economiei şi Comerţului, Viceministrul Economiei şi Comerţului Tudor Copaci a confirmat interesul autorităţilor Republicii Moldova privind implementarea Proiectului de eficientizare energetică şi identificare a resurselor regenerabile „Sinergie”.

„În condiţiile în care sistemul energetic al ţării este dependent în mare măsură de importul resurselor energetice, pentru noi reprezintă un interes deosebit iniţiativele lansate de Programul de dezvoltare a eficienţei energetice şi resurselor regenerabile” – a menţionat viceministrul.

Reprezentanţii Programului au informat despre rezultatele implementării  proiectelor din cadrul Programului în 8 ţări din regiunea Europei de Sud-Est şi au expus intenţia de extindere a activităţilor Programului în Moldova, Ucraina şi Georgia.

În cadrul întrevederii au fost discutate principiile planificării strategice în domeniul energetic, precum şi modulele de asistenţă în cadrul Programului care vor permite aplicarea noilor tehnologii de elaborare a politicilor energetice şi mărirea capacităţilor instituţionale în gestionarea sistemului energetic.

Implementarea Programului în Republica Moldova, care este ţară cu statut de observator în Cadrul Comunităţii Energetice (ECCP), va permite aderarea şi la sistemul energetic integrat. 

Părţile au convenit asupra demarării activităţilor în vederea eficientizării sistemului energetic şi identificării resurselor regenerabile în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus