Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.09.2008

Viena: reuniune a mediatorilor şi observatorilor de la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean

Luni are loc la Viena o reuniune a mediatorilor şi observatorilor implicaţi în efortul de rezolvare a crizei transnistrene. Reuniunea se va ţine în aşa numitul format 3+2, adică OSCE, Rusia şi Ucraina ca mediatori, Statele Unite şi Uniunea Europeana ca observatori.

Potrivit paginii electronice a postului de radio Europa Liberă, pe de altă parte, Rusia încreacă să reactiveze nogocieri în plan trilateral între Chişinău, Tiraspol şi Moscova. După întrevederile recente ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi apoi cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov, un comunicat de presă al Kremlinului anunţa posibilitatea unei întâlniri comune a celor trei pentru a se pune de acord asupra unei soluţii.

Reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Miszei a criticat negocierile trilaterale, despre care a amintit că au eşuat în 2003 prin respingerea de către Chişinău a planului Kozak de federalizare a Moldovei.

Ce vor discuta părţile şi care sunt aşteptările Bruxelles-ului legate de noua rundă de negocieri spune la RFI reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei.

 „Cred că la Viena, Federaţia Rusă are o bună posibilitate de a demonstra că poate fi partener constructiv al comunităţii internaţionale şi să-şi exprime voinţa de cooperare prin participarea la pregătirea activă a graficului pentru negocieri în format complet 5+2. Nu aş vrea să anticipez că în mod exact aşa va fi, dar noi vom estima succesul întrevederii în funcţie de acest criteriu".

RFI: Unii analişti afirmă că pentru a nu admite repetarea evenimentelor după scenariul din Osetia de Sud, UE ar trebuie să fie mai activă în Transnistria. Dle Kalman Mizsei în ce măsură Bruxelles-ul este gata să-şi dinamizeze activitatea pe reglementarea conflictului transnistrean?

Miszei:„ Cred că suntem mai activi decât se vede şi mult mai prezenţi în ultimii ani în majoritatea domeniilor care au un impact asupra reglementării transnistrene. Ajutăm foarte activ Republica Moldova, procesele noastre integraţioniste avansează mult, iar asta are impact favorabil asupra eventualelor variante de soluţionare a conflictului transnistrean".

RFI: Recent presa a aflat chiar de la Dvoastră, Dle Mizsei, că planul Chişinăului de reglementare transnistreană a fost trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia. Nu se ştie prea multe despre acest plan, doar ceea ce a anunţat primul-ministru, Zinaida Greceanîi- că documentul prevede statut de autonomie pentru republica nistreană autoproclamată şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Nu credeţi că acest plan poate aduce în impas reglementarea conflictului şi asta pentru că Moscova nu va accepta retragerea trupelor sale din stânga Nistrului?

Mizsei: "Un răspuns cu adevărat pertinent la această întrebare se va putea da doar după ce formatul 5+2 va începe să lucreze, iar Moscova îşi va demonstra disponibilitatea de cooperare cu partenerii săi internaţionali şi îi va convinge pe partenerii săi de la Tiraspol să acţioneze mai constructiv. Toate aspectele tehnice ale reglementării transnistrene sunt cunoscute. Atunci când va exista voinţă politică în Federaţia Rusă şi în Transnistria, conflictul va putea fi soluţionat foarte repede. Şi această reglementare va fi extrem de favorabilă pentru oamenii din regiune, dar şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.".

RFI: În ce măsură, Dle Kalman Mizsei, sunt eficiente discuţiile în format 1plus 2, sau 3 plus 0, adică discuţiile Moscovei cu Chişinăul şi Tiraspolul, fără participarea celorlalţi parteneri pe reglementarea transnistreană? Cum va reacţiona Bruxelles-ul dacă în urma acestor discuţii va apărea un nou proiect de rezolvare a conflictului?

Mizsei: „ Doar în format 5+2 pot fi elaborate înţelegeri care să fie legitime şi viabile. Desigur, discuţii pot fi purtate între domnul Medvedev şi domnul Smirnov şi domnul Voronin, dar aceste discuţii categoric nu pot înlocui procesul de negocieri, iar în urma lor nu se poate ajunge la principii de reglementare viabilă  a conflictului transnistrean. Noi credem cu fermitate că există o conexiune foarte strânsă între natura procesului şi rezultatul lui. De aceea,  nu considerăm că procesul care exclude cei mai importanţi parteneri ai Republicii Moldova poate avea drept rezultat o soluţie echitabilă şi viabilă. Uniunea Europeană pledează hotărât pentru formatul complet 5 plus 2 în reglementarea transnistreană.", a mai declarat reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei.

Audio RFI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus