Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.09.2008

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a avut, astăzi, la Praga, o întrevedere bilaterală cu omologul său ceh, Mirek Topolanek

Întrevederea s-a produs în cadrul vizitei oficiale a Premierului moldovean în Republica Cehă, care se dăsfăşoară în perioada 2-3 septembrie, relateaza Serviciul de presa al Guvernului.

Cei doi prim-miniştri au semnat un protocol la Acordul privind protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat anterior. Documentul a fost elaborat pentru adaptarea actelor normative care reglementează colaborarea bilaterală, după aderarea Cehiei la Uniunea Europeană.

Părţile au discutat oportunităţile de dezvoltare bilaterală în contextul preluării de cătere Republica Cehă a preşedinţiei Uniunii Europene, inclusiv în domeniul energetic, al regimului de vize şi cel comercial.

Zinaida Greceanîi a mulţumit Premierului ceh pentru ajutorul acordat Moldovei în  lichidarea consecinţelor inundaţiilor, Cehia fiind prima ţară care a expediat ajutoare umanitare din exterior şi a  reiterat invitaţia pentru Prim-ministrul ceh de a veni în vizită oficială în Republica Moldova.

Premierul a menţionat că Moldova mizează pe dezvoltarea comerţului între cele două state, iar forumul economic, care va fi organizat în cadrul actualei vizite la Praga, precum şi reluarea lucrărilor Comisiei mixte moldo-cehe de cooperare economică,  va oferi prilejul de a impulsiona dezvoltarea relaţiilor în acest sens. 

Premierul ceh, Mirek Topolanek a menţionat că Cehia va continua să susţină Moldova în procesul de integrare în comunitatea europeană, deoarece Republica Moldova se află pe lista celor 8 ţări prioritare, cărora  Cehia le acordă suport de dezvoltare.

Mirek Topolanek a mai spus că în cel mai scurt timp un expert ceh va sosi la Chişinău pentru a îmbunătăţi în complex sistemul care asigură prevenirea inundaţiilor.

Cei doi Prim-miniştri au discutat şi aspecte ale reglementării transnistrene şi s-au pronunţat pentru soluţionarea paşnică a conflictului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus