Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.08.2008

Începutul sfârşitului CSI

Georgia a ieşit din CSI şi i-a chemat pe toţi după ea, în afară de Rusia, titrează ziarul „Nezavisimaia Gazeta” , menţionând că deocamdată celelalte ţări din CSI nu se grăbesc să facă acelaşi lucru, precum nu se grăbesc nici să ia o atitudine traşantă faţă de evenimentele din Osetia de Sud.

Potrivit publicaţiei, majoritatea partenerilor Rusiei din CSI, inclusiv aliaţii săi şi prieteni apropiaţi Belarusul şi Kazahstanul nu au susţinut desfăşurarea operaţiunii de pacificare în Georgia, dar nu au manifestat nici sprijin pentru acţiunile Georgiei. O poziţie clară au adoptat doar Ucraina şi Azerbaidjan, care au acuzat Rusia şi susţin Tbilisi. Restul - ţin pauză.

„Nezavisimaia Gazeta” notează că poziţia de aşteptare a majorităţii ţărilor din CSI se explică prin faptul că acestea nu vor să se certe nici cu Moscova, nici cu Washingtonul. „Toţi înţeleg că părţile care au dreptul la voce în conflictul din Osetia de Sud nu sunt Georgia şi Rusia, ci Rusia şi SUA”, scrie publicaţia, adăugând că în ultimul timp cu SUA şi ţările occidentale lucrează activ nu numai statele din Asia Centrală, dar chiar şi Lukaşenko şi-a luat un imagemaker din Occident. Totodată, experţii susţin că multe state ezită să ia o atitudine tranşantă, deoarece se gândesc că Rusia ar putea aplica modelul Osetiei şi faţă de ele.

La declaraţia Georgiei privind abandonarea CSI a reacţionat doar Rusia, ministerul de Externe al căreia a declarat că deocamdată comitetul executiv al CSI nu a primit vreun aviz oficial din partea Georgiei privind ieşirea din componenţa CSI. Potrivit articolului 9 al statutului CSI, statul membru al CSI are dreptul să iasă din Comunitate, anunţând depozitarul în scris cu 12 luni înainte de ieşire. „Deocamdată Rusia nu a primit nici un aviz din partea Comitetului Executiv al CSI în acest sens”, notează MAE rus.

În aceeaşi declaraţie, Rusia îşii exprimă îngrijorarea în legătură cu „aspectele social-economice ale vieţii de mai departe a poporului multinaţional din Georgia, deoarece anume în cadrul CSI erau realizate proiecte economice, umanitare şi alte legături interstatatel recisproc avantajoase. „Impulsivitatea şi irespondabilitatea actualei conduceri gerogiene s-a manifestat clar în ultimele evenimente din Osetie de Sud. Din păcate, Saakaşvili nu este capabil să cântărească consecinţele paşilor săi pentru propriul său popor. Este clar că preşedintele georgian luptă în primul rând pentru supravieţuirea sa politică”, se mai arată în finalul declaraţiei MAE rus.

Totodată, marţi seara, la Tbilisi, liderii a cinci ţări care au făcut parte din blocul comunist s-au pronunţat împotriva dominaţiei ruseşti, marţi seara.Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a declarat: "Vecinul nostru crede că poate să lupte cu noi. Noi îi spunem: Nu". El s-a referit la Rusia care a trimis tancuri şi avioane de luptă pentru a respinge atacul Georgiei asupra regiunii secesioniste Osetia de Sud. Kaczyinski spune că Rusia vrea să se întoarcă "la timpurile de altă dată". Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a declarat mulţimii că "libertatea este ceva pentru care merită să lupţi". Liderii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, de asemenea, au fost prezenţi la adunarea de marţi seara, la care au participat în jur de o sută de mii de oameni, potrivit surselor georgiene. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a negociat la Tbilisi cu preşedintele Mihail Saakaşvili, dar nu a participat şi la miting.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus