Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.08.2008

Moldova in 5 minute

MAEIE este pregătit să acorde asistenţă cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi eventual pe teritoriul GeorgieiMinisterul Afacerilor Externe şi Integrării Europene comunică, că potrivit ultimilor informaţii parvenite de la autorităţile relevante georgiene, acestea din urmă nu dispun de date cu privire la cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în zona acţiunilor militare active. Totodată, Ambasada Republicii Moldova din Republica Azerbaidjan, prin cumul în Georgia, se află în contact permanent cu autorităţile de la Tbilisi şi este pregătită să acorde asistenţă prevăzută pentru asemenea situaţii. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la următoarele numere de telefon: Chişinău: Departamentul Afaceri Consulare al MAEIE: 20-10-44; Bacu: Ambasada Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan: 99412. 497 52 52;  99412. 510 52 91;Tbilisi : linia fierbinte a MAE al Georgiei – 99532. 284.848; Centrul operativ de informare şi presa (creat ad-hoc în legătură cu situaţia de criză): 99532. 284 816; 99532. 284 819; 99532. 284 821; Direcţia Consulară a MAE al Georgiei:  99532. 284 682;  99532. 284 674; 99532. 284 676.

***

Grănicerii moldoveni au semnat un acord de cooperare cu Agenţia FRONTEXServiciul Grăniceri al Republicii Moldova şi Agenţia FRONTEX, au semnat marţi, la Chişinău, Aranjamentul de lucru cu privire la stabilirea Cooperării Operaţionale între Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova şi Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX).Potrivit MAEIE, documentul a fost semnat în cadrul vizitei delegaţiei oficiale a Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), condusă de către Directorul executiv, Ilkka Laitinen. FRONTEX este o agenţie comunitară specializată, participarea la lucrările căreia va permite Republicii Moldova ajustarea practicii naţionale în domeniul frontalier la standardele UE.    ***

Viktor Krijanovski este noul reprezentat al Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană Preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko a semnat la 9 august curent decretul privind numirea lui Viktor Krijanovski în calitate de reprezentant special al Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Viktor Krijanovski îl va inlocui în această funcţie pe Andrei Veselovski, carea fost delegat, prin decret prezidenţial, reprezentant al Ucrainei la Uniunea Europeană.

***

Ombudsman moldovean gasit mortMarţi, 12 august, în jurul orei 12.30 – 13.00 în biroul de serviciu, amplasat pe str. Sfatul Ţării, 16 din capitală, în incinta Centrului pentru Apărarea Drepturilor Omului, a fost depistat cadavrul avocatului parlamentar Ivan Cucu, comunică Poecuratura Generală. Conform datelor iniţiale, moartea a survenit în urma unei plăgi împuşcate în regiunea toracelui, efectuate din pistolul personal de model „Margolin”, care a fost depistat la locul faptei. Organul de urmărire penală a înaintat mai multe versiuni asupra cazului dat, inclusiv şi suicidul. În prezent se întreprind toate măsurile de rigoare pentru stabilirea tuturor circumstanţelor. Cazul dat este investigat de secţia exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale în comun cu Ministerul Afacerilor Interne.

***

Guvernul achiziţionează grâu în rezerva de stat a preţul de 3000 - 3500 de lei (206 - 241 euro) pentru o tonă, în funcţie de conţinutul de gluten Pe parcursul saptaminii curente în toate raioanele ţării se vor desfăşura licitaţii de achizitionare a grâului alimentar pentru rezerva de stat. În cazul in care nu va fi completată rezerva de stat cu cantitatea necesară de grâu alimentar, va fi anunţată o licitaţie repetată, care va fi organizată la nivel republican şi la ea vor putea participa toţi doritorii. În anul curent în rezerva de stat urmează a fi procurate circa 40 mii tone de grâu alimentar. În total rezerva de stat va constitui 70 mii tone de grâu alimentar.

*** 

În perioada 15 – 31 august a.c. se va desfăşura iarmarocul şcolărescÎn perioada 15 – 31 august a.c.  va fi organizat iarmarocul şcolăresc pe str. A. Puşkin (Parcul Catedralei). Agenţii economici vor comercializa rechizite şcolare, vestimentaţie, încălţăminte şi alte mărfuri necesare pentru pregătirea elevilor de noul an şcolar 2008 - 2009. Preturile de sector vor organiza în perioada respectivă iarmaroace şcolăreşti în fiecare sector al municipiului. În sectorul Râşcani, iarmarocul se va desfăşura pe str. Kiev, scuarul Palatului Republican de Cultură al Sindicatelor. Sectorul Ciocana va organiza un iarmaroc şcolăresc pe bd. Mircea cel Bătrân, 1. În sectorul Botanica, se vor desfăşura iarmaroace şcolăreşti pe str. Independenţei, 13, str. Sarmizegetusa, 12 şi bd. Dacia, 16. În sectorul Centru al capitalei, iarmaroacele vor fi plasate pe străzile adiacente Pieţei Centrale - str. Armenească şi str. Tighina. De asemenea, un iarmaroc va fi organizat pe str. Mitropolit Varlaam, tronsonul cuprins între str. Ismail şi str. Tighina. Alte iarmaroace şcolare vor activa pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 8 (scuarul magazinului "UNIC"), precum şi pe str. Ismail, 96/1.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus