Trimite e-mail | Printeaza
Social
05.08.2008

Comisia Europeană ar putea acorda asistenţă financiară Moldovei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor

Comisia Europeană ar putea acorda asistenţă financiară Moldovei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor

Comisia Europeană este pregătită să răspundă în cazul în care România, Ucraina şi Republica Moldova vor lansa un apel internaţional la ajutoare umanitare şi este dispusă să analizeze în detaliu posibilitatea acordării de asistenţă financiară pentru reconstrucţie din partea UE, dacă statele în cauză vor solicita acest lucru, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene .

"Adresăm compasiunea noastră sinceră familiilor victimelor acestor inundaţii. Protecţia civilă este o preocupare europeană şi sunt fericit să văd că statele membre şi-au exprimat solidaritatea prin răspunsul lor generos la solicitările de asistenţă făcute prin Centrul de monitorizare şi informare (MIC). Orice stat - membru UE sau nu - este binevenit să solicite asistenţă când are nevoie”, a declarat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu şi protecţie civilă.

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, le-a adresat condoleanţe preşedinţilor Ucrainei Viktor Iuşcenko şi Moldovei Vladimir Voronin, indicând disponibilitatea Comisiei de a lua în considerare un posibil ajutor de reconstrucţie pentru cele două ţări, dacă va fi necesar.

Marţi, 4 august două echipe de experţi UE au fost trimise la Kiev şi Chişinău, după ce un alt expert al CE şi o misiune din Belgia s-au aflat în Ucraina la sfârşitul săptămânii trecute pentru a estima necesarul de asistenţă şi pentru a urmări operaţiunile de salvare. Echipele vor merge împreună cu experţii CE în vestul Ucrainei şi în zonele inundate din Moldova pentru a evalua nevoile de reconstrucţie şi de protecţie civilă. Ei vor facilita coordonarea asistenţei UE şi vor monitoriza felul cum va fi utilizată, precizează comunicatul CE.

În comunicat se menţionează că inundaţiile au afectat grav Moldova, unde 99 de case au fost distruse şi peste 880 inundate. Peste 7 mii de persoane au fost evacuate din 12 raioane, iar situaţia s-ar putea deteriora în continuare. Mai multe diguri pe Nistru au fost distruse.

Uniunea Europeană a trimis o echipă din şase experţi în Moldova. De asemenea, Cehia şi Estonia au trimis ajutoare umanitare sub formă de bărci, pompe de apă, generatoare şi echipamente de purificare a apei.

România a făcut un apel pentru a primi generatoare, diguri şi materiale geotextile. Austria, Cehia, Danemarca, Lituania şi Slovacia au pus deja la dispoziţia României 47 de generatoare, iar Polonia a trimis 15.000 mp de materiale geotextile. De asemenea, prin intermediul Centrului UE de Monitorizare şi Informare (MIC) s-a facilitat trimiterea de noi generatoare din Elveţia. Statele UE ajută zonele inundate din România cu generatoare electrice şi geotextile, a comunicat CE. Sprijinul pentru România, Ucraina şi Republica Moldova este acordat prin intermediul Mecanismului UE pentru protecţie civilă care facilitează şi sprijină mobilizarea şi coordonarea asistenţei pentru protecţia civilă a statelor membre UE în cazul unor dezastre majore.

Centrul de monitorizare şi informare (MIC), operat de Comisia Europeană din Bruxelles, este centrul operaţional al mecanismului de protecţie civilă din UE. Este disponibil 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Orice ţară (din interiorul şi din afara UE) afectată de calamităţi naturale poate solicita asistenţă prin MIC. Centrul coordonează solicitările şi ofertele de asistenţă, pune la dispoziţie informaţii privind stadiul protecţiei civile şi sprijină coordonarea furnizării asistenţei europene, se arată în comunicatul Executivului european.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus