Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.07.2008

Armata Naţională evacuează populaţia ameninţată de inundaţii

Potrivit Ministerului Apărării al R. Moldova, în noaptea de 29-30 iulie curent, persoanele civile din localităţile inundate sau cele aflate în grupa de risc sporit din raionul Rîşcani, au fost adăpostite în corturi de campanie. Militarii au mobilizat de asemenea 4 bucătării de campanie mobile, astfel încît începînd cu ziua de ieri populaţia retrasă din faţa stihiei naturii a fost asigurată inclusiv cu hrană caldă – dejun, prînz şi cină. Totodată, avînd în vedere că sursele de apă din localităţile afectate au fost compromise, armata a pus la dispoziţia oamenilor zeci de tone de apă potabilă în cisterne mobile.

Astăzi, militarii Divizionului de artilerie a început evacuarea gospodăriilor care sînt în pericol de inundaţie din Ungheni, după ce în cursul zilei de ieri au fost stocate circa 5000 de saci cu nisip pentru fortificarea digurilor de protecţie. Ministrul Apărării Vitalie Vrabie, care a dirijat operaţiunile de coordonare a măsurilor împotriva inundaţiilor cu administraţia raională, a declarat că circa 100 de militari din Chişinău au fost mobilizaţi cu tehnica militară pentru a transporta oameni şi bunuri materiale ameninţaţi de puhoiul de apă. Potrivit lui Vrabie, în prezent armata colaborează stîns cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale în vederea asigurării suportului necesar pentru gestionarea situaţiei create şi ameliorarea ei.

Conform estimărilor din teren, în raionul Ungheni se află în pericol de inundaţie în total 420 de case şi 1261 persoane. Cei mai expuşi pericolului sînt locuitării din oraşul Ungheni, satul Dănuţeni şi satul Măcăreşti, unde circa 500 de persoane şi 170 de gospodării se află în calea apei.

Totodată, o grupă de 22 de militari şi o unitate de tehnică militară din cadrul Batalionului 3 al Forţelor de menţinere a păcii, au acordat ajutor la ridicarea barajului în localitatea Doroţcaia şi Pîrîta situate în raionul Dubăsari pentru a preveni revărsarea apelor.

Potrivit colonelului Igor Cutie, şef interimar al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, circa 130 de militari ai Armatei Naţionale şi 17 unităţi de tehnică continuă misiunea de ajutorarea a populaţiei în raionul Rîşcani. În localităţile riverane Prutului, suspectate de inundaţii iminente – Branişte, Avrămeni şi Reţeni, militarii au evacuat 870 de bărbaţi şi femei, 222 copii de diferite vîrste şi 7 persoane cu handicap fizic. În afară de aceasta, armata a evacuat din zona de risc circa 450 de bovine din gospodăriile oamenilor afectaţi de calamitate.

Armata Naţională dispune în prezent de trei grupări operative. Este vorba despre gruparea tactică Centru (localitatea Ungheni) sub conducerea ministrului Apărării Vitalie Vrabie, gruparea tactică Nord (localitatea Branişte) sub conducerea operativă a vice-ministrului Apărării, colonel Igor Malai şi gruparea tactică Sud (localitatea Cahul) sub conducerea locotenent-colonelului Ed. Ohladciuc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus