Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2008

Electrica a prelungit contractul de import al electricitatii din Republica Moldova

Compania energetică de stat Electrica a prelungit până la finele anului contractul de import al energiei electrice din Republica Moldova, care vizează o cantitate de electricitate de 80-120 MW, şi analizează noi oportunităţi de import de electricitate din regiune la preţuri mai mici decât cele din România, a declarat pentru ROMPRES, directorul general al companiei, Corneliu Stan.

Electrica a început să importe energie din Republica Moldova la mijlocul lunii iulie 2007, în baza unui contract încheiat pentru un an.

'Am decis prelungirea contractului până la finele anului întrucât preţul la care cumpărăm electricitate din Republica Moldova este mult mai mic decât cel care se vehiculează pe piaţa internă', a precizat Stan, refuzând să ofere o cifră în acest sens.

Potrivit Ministerului Reintegrării din Republica Moldova, România a importat, în primele şase luni ale acestui an, electricitate produsă de centrala de la Cuciurgan, în valoare de circa 18,5 milioane de dolari. Directorul general al Electrica nu a confirmat însă această informaţie.

'Electricitatea importată din Republica Moldova este utilizată în sistem insulă, în zona Galaţi-Smârdan, deservită de filiala Electrica Muntenia Nord, şi este utilizată în principal pentru irigaţii', a mai spus Stan.

Centrala de la Cuciurgan are 12 generatoare cu o capacitate instalată de 2.520 MW, din care sunt disponibile doar jumătate. Centrala poate produce energie electrică atât pe baza gazelor naturale, cât şi pe păcură şi cărbune. În prezent, centrala funcţionează cu trei blocuri de generare.

Electrica şi-a propus investiţii de peste 2,6 miliarde lei (circa 740 milioane euro) până în 2012, pentru a-şi întări segmentul de furnizare a electricităţii, prin atingerea unei cote de 30% pe piaţa clienţilor finali, dar şi pentru a deveni producător de energie. Astfel, compania de stat a planificat investiţii de 150 milioane euro pentru construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate de 100 MW.

Electrica are în plan realizarea unor hidrocentrale de capacitate mică şi medie cu o putere totală de 50 MW până în 2012. Mai mult, împreună cu firma austriacă Warmebetriebe, Electrica va construi centrale pe bază de biomasă cu o capacitate de circa 200 MW până în 2014.

Sursa: Business.rol.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus