Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2008

Valorile mobiliare proprietate a statului din 33 societăţi pe acţiuni vor fi listate la Bursa de Valori

La sfîrşitul lunii iulie anul curent, la Bursa de Valori a Moldovei va începe licitaţia de vânzare a acţiunilor proprietate publică. Iniţiatorul licitaţiei este Agenţia Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului. Vînzarea acţiunilor proprietate publică va avea loc prin intermediul licitaţiei cu ciocanul (licitaţii cu strigare), unde cumpărătorul poate procura acţiunile fiecăei societăţi pe acţiuni numai în pachet unic.

Licitaţia cu ciocanul (licitaţii cu strigare) va avea loc începând cu 28 iulie până la 1 august 2008.Cumpărător devine acela care oferă preţul cel mai mare. Lista emitenţilor expuşi la licitaţie conţine 33 societăţi pe acţiuni din diferite domenii ale economiei şi amplasate preponderent în oraşe municipale şi raionale ale Republicii Moldova. Licitaţia prezintă interes prin faptul că, investitorii pot deveni proprietari ai pachetelor importante de acţiuni sau chiar a celor de control, iar în unele cazuri şi deţinători ai 100% din acţiunile societăţilor pe acţiuni, deoarece pachetele de acţiuni ale 26 emitenţi constituie între 25% şi 100% din capitalul social.

Toate negocierile la Bursa de Valori a Moldovei sunt efectuate numai prin intermediul companiilor de brokeri acreditate la bursă. Lista lor şi telefoanele de contact pot fi găsite în sala de tranzacţionare a bursei sau pe site-ul bursei www.moldse.md. Doritorii de a participa la licitaţie trebuie să se adreseze din timp la o companie de brokeri şi să perfecteze un contract de prestare a serviciilor de brokeraj şi ordinul de procurare a anumitor acţiuni.

Vânzarea acţiunilor proprietate publică prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei este reglementată prin „Instrucţiunea de vânzare a acţiunilor proprietate publică la Bursa de Valori” – Hotărârea Guvernului № 145 din 13 februarie 2008. (Monitorul Oficial № 34-36 din 19 februarie 2008). Această instrucţiune vezi pe site-ul bursei www.moldse.md.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus