Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2008

Deutsche Welle: Guvernarea Voronin, măcinată de inflaţie şi corupţie

Deutsche Welle: Guvernarea Voronin, măcinată de inflaţie şi corupţie

Guvernul de la Chişinău riscă să scape de sub control situaţia de pe piaţa valutară, deşi oficial nu recunoaşte acest lucru. Cotaţia dolarului american a scăzut astăzi până la nivelul de acum nouă ani.

Moneda unică (EURO) se depreciază mai lent decât dolarul, dar constant mai ales în ultimele 2 luni. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, a recunoscut că rata inflaţiei a depăşit deja indicatorii prognozaţi pentru tot anul 2008.

Trucul electoral al preşedintelui Voronin de a spăla efectele proastei guvernări prin schimbarea fictivă a Guvernului se află pe punctul de a eşua. Odată cu preluarea funcţiei de premier de către Zinaida Greceanîi, principalii indicatori macroeconomici s-au agravat brusc, autorităţile fiind nevoite să recurgă la metode poliţieneşti pentru a nu admite creşterea preţurilor.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au cerut în repetate rânduri Guvernului să întreprindă măsuri neordinare pentru a stopa creşterea inflaţiei, dar acţiunile administraţiei centrale au fost şi sunt, în opinia experţilor independenţi, „prea timide” ca să îndrepte lucrurile. Deşi Guvernul a anulat restricţiile la importul de cereale şi carne, preţurile la produsele alimentare continuă să crească - tendinţă explicabilă dacă ţinem cont de faptul că tot mai mulţi ţărani îşi lasă terenurile în paragină, pentru că nu au cu ce le lucra. Din cauza preţurilor mari la produsele petroliere, aceştia au revenit la metodele din secolul 18-19 de prelucrare a pământului.

În plus, seceta de anul trecut, care a băgat în faliment mii de familii aflate la limita sărăciei, i-a determinat să plece la muncă în străinătate chiar şi pe mulţi dintre cei convinşi altă dată că nu vor face niciodată acest pas. Aşa se explică creşterea, în primele 5 luni ale anului curent, cu peste 75 la sută a volumului remitenţelor de valută de la moldovenii care muncesc în străinătate, situaţie raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai multe ruble decât euro

Conform datelor oficiale, numărul tranzacţiilor în ruble ruseşti a crescut de la începutul acestui an de aproape 11 ori, devansând pentru prima dată moneda unică europeană în ierarhia monedelor de pe piaţa valutară moldovenească. Şi asta pentru că 70 la sută din moldovenii plecaţi din ţară muncesc actualmente în Rusia graţie procedurii simple de trecere a frontierei. O altă explicaţie, agreată şi de autorităţile moldovene, pentru situaţia legată de creşterea încrederii faţă de rubla rusească este reluarea exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă.

La nivelul majorităţii cetăţenilor rămaşi încă în Republica Moldova, care trăiesc din salariu, situaţia este de-a dreptul critică. După ultima scumpire a produselor alimentare şi a resurselor energetice, preţurile la mărfuri şi servicii au devenit identice cu cele din Uniunea Europeană. Salariile şi pensiile au rămas, însă, neschimbate. Astfel, pensia lunară medie valorează cât un kilogram de carne, două pâini, zece ouă şi un litru de ulei.

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus