Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.06.2008

Voronin doreşte includerea problemei transnistrene la summitul UE –Rusia

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut luni, 23 iunie, o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana, la iniţiativa oficialului european.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Vladimir Voronin şi Javier Solana au discutat ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, rezultatele întîlnirii Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, la Sankt Petersburg, recenta vizită la Chişinău a Secretarului adjunct al Consiliului Suprem de Securitate din Rusia, Iuri Zubakov, vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la Moscova.

Şeful statului Vladimir Voronin a menţionat că pentru Moldova este foarte importantă atitudinea activă adoptată de Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, faţă de procesul de soluţionare a problemei transnistrene.

Preşedintele Republicii Moldova a accentuat însemnătatea asigurării caracterului previzibil şi transparent al reglementării transnistrene la toate etapele procesului în cauză. Şeful statului s-a pronunţat în favoarea întrunirii cît mai grabnice a participanţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în formatul „5+2” pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene.

Vladimir Voronin a pledat, de asemenea, pentru discutarea problemei transnistrene în cadrul Summitului UE – Federaţia Rusă, care va avea loc în oraşul rus Hantî-Mansiisk, pe 25-26 iunie curent.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene a declarat că Uniunea Europeană va depune şi pe viitor eforturi în vederea avansării continue pe calea reglementării conflictului transnistrean.

Interlocutorii şi-au exprimat convingerea că iniţierea formatului «5+2» va constitui un factor decisiv în identificarea unei soluţii definitive a problemei transnistrene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus