Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2008

UE ar putea semna un parteneriat pentru mobilitatea forţei de muncă cu Republica Moldova

Despre aceasta a declarat preşedintele României Traian Băsescu, joi, la plecarea către Bruxelles unde participă la lucrările Consiliului European, transmite Newsin.

Preşedintele a afirmat că pe agenda Consiliului European figurează probleme referitoare la găsirea unor soluţii pentru a gestiona efectul creşterii preţului la alimente şi produse petroliere. Un alt subiect este cel legat de migraţie care are implicaţii directe asupra capacităţii Uniunii Europene de a se dezvolta. "Este vorba de necesarul de forţă de muncă pentru a susţine dezvoltarea economiilor statelor Uniunii Europene. Noi avem două iniţiative, una deja materializată prin decizii, alta care a fost aprobată în JAI, şi sper că va fi aprobată şi în documentul final al acestui Consiliu. Mă refer la parteneriatul pentru mobilitatea forţei de muncă între Republica Moldova şi UE, iar ultima iniţiativă este legată de crearea unei platforme de cooperare în domeniul migraţiei şi dezvoltării în regiunea Mării Neagre. Propunerea a fost adoptată de miniştrii de externe, rămâne să fie aprobată astăzi şi în Consiliu", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România va susţine la Consiliul European necesitatea găsirii unor soluţii astfel încât Tratatul de la Lisabona, respins recent de Irlanda, să intre în vigoare înainte de europarlamentarele din iunie 2009.

"Este greu să intrezărim posibilitatea ca obiectivul de intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2009 să mai fie realizabil, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca acesta să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009", a declarat Băsescu, joi, la plecarea către Bruxelles unde participă la lucrările Consiliului European.

Şeful statului român a adăugat că neratificarea Tratatului de către Irlanda nu este apreciată însă ca fiind o situaţie de criză. "Este o dificultate, dar am convingerea că astăzi se vor găsi soluţii ca Tratatul să intre în vigoare cât mai repede în orice caz înaintea alegerilor europarlamentare din iunie 2009. Este important acest termen pentru că Tratatul modifică ceva din structura Parlamentului European pe de o parte, iar pe de altă parte modifică enorm în zona atribuţiunilor Parlamentului European care devine un co-partener de decizie al Comisiei Europene", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat că pe agenda Consiliului European mai figurează probleme referitoare la găsirea unor soluţii pentru a gestiona efectul creşterii preţului la alimente şi produse petroliere. Un alt subiect este cel legat de migraţie care are implicaţii directe asupra capacităţii Uniunii Europene de a se dezvolta. Şeful statului a adăugat, totodată, că un alt subiect este cel referitor la situaţia romilor, România dorind ca acesta să fie menţionat în concluziile Consiliului.

Irlandezii au respins prin referendum Tratatul european, care era destinat să reformeze instituţiile UE, permiţând funcţionarea acesteia cu 27 de membri, potrivit rezultatelor definitive, anunţate de televiziunea publică RTE, relatează AFP.

Irlandezii au respins Tratatul cu 53,4% pentru "nu", faţă de 46,6 % pentru "da". Europa intră astfel într-o nouă criză instituţională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus