Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2008

România şi Ucraina ar putea semna luna viitoare acordul privind micul trafic de frontieră

Ucraina îşi propune să semneze cu România acordul de mic trafic de frontieră cu ocazia vizitei pe care o va face la Kiev ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, aşteptat în Ucraina în 17-18 iulie, a declarat miercuri adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Constantin Eleseev.

"Planificăm ca în timpul vizitei ministrului de externe al României să încheiem lucrul asupra Acordului de mic trafic la frontiera cu România", a declarat Constantin Eleseev, audiat de comisia parlamentară pentru probleme de integrare europeană a Radei Supreme de la Kiev.

Agenţiile ucrainene de ştiri îl citează pe oficialul ucrainean care a spus că în prezent se poartă tratative pe marginea proiectului de Acord privind micul trafic la frontieră. Potrivit lui Eleseev, în 3-4 iulie MAE ucrainean va lansa negocierile pe marginea acestei chestiuni cu România.

"Sper să existe o singură rundă de tratative - prima şi ultima - şi asta pentru că am convenit deja poziţiile de bază ale acestui acord chiar înainte de începerea negocierilor", a declarat Eleseev.

Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, statele membre pot să încheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale care să înlesnească accesul cetăţenilor care locuiesc în aceste ţări în apropierea frontierei externe a UE. În cazul României, acest gen de acorduri pot fi încheiate cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia. Graţiei unei astfel de convenţii, locuitorii din apropierea graniţei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România.

În luna ianuarie, câteva zeci de cetăţeni ucraineni au blocat temporar, pe teritoriul ucrainean, drumul european E85 Suceava-Cernăuţi, în zona punctului de trecere a frontierei Siret (România)-Porubne (Ucraina). Protestatarii erau nemulţumiţi de cuantumul mare al taxelor necesare obţinerii vizelor pentru România eliberate în baza Acordului între Uniunea Europeană şi Ucraina privind eliberarea vizelor, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008. În urma discuţiilor cu protestatarii, MAE a anunţat că România va pune "în curând" la dispoziţia părţii ucrainene proiectul textului unui acord bilateral privind micul trafic de frontieră, în vederea începerii negocierilor, pentru a permite cetăţenilor din zona de frontieră să călătorească frecvent în România fără a mai avea nevoie de vize.

"Cred că şi în legătură cu Ucraina putem reglementa această problemă a micului trafic de frontieră. Practic, nu e un orizont de timp, dar de regulă în aceste probleme nu-ţi fixezi un calendar", declara în martie, într-un interviu pentru NewsIn, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.

Purtătorul de cuvânt al MAE român a confirmat vineri pentru NewsIn vizita oficială a lui Lazăr Comănescu în Ucraina, spunând că "e foarte posibil" ca Acordul privind micul trafic de frontieră să fie semnat atunci. "Pot să confirm faptul că domnul ministru Comănescu va efectua o vizită în Ucraina în perioada 17-18 iulie. De asemenea, o primă rundă de negocieri formale va avea loc în perioada 3-4 iulie, la Bucureşti. Aceste negocieri nu ar trebui să mai pună nicio problemă, în principiu poziţiile fiind convenite în prealabil", a adăugat oficialul Ministerului Afacerilor Externe.Ucraina are semnate tratate similare de mic trafic de frontieră cu Ungaria, Polonia şi Slovacia. Comisia Europeană a cerut însă celor trei ţări să reducă zona de mic trafic la frontieră cu Ucraina de la 50 de kilometri, cum era prevăzut iniţial în aceste acorduri, la 30 de kilometri. Comisia Europeană şi-a argumentat solicitarea printr-o decizie a CE din 20 decembrie 2006, care reglementează modul de funcţionare a micului trafic la frontierele statelor membre Shenghen, decizie potrivit căreia zona de mic trafic nu trebuie să depăşească 30 de kilometri.  Potrivit deciziei Comisiei Europene din 20 decembrie 2006, în zona de mic trafic intră localităţile aflate la maxim 30 de kilometri de frontieră. Decizia prevede posibilitatea includerii în zona de mic trafic a unor localităţi situate la o distanţă mai mare, de până la 50 km, dar numai în condiţii specifice, în care, de pildă, o parte din localitatea vizată se află din punct de vedere administrativ-teritoral dincolo de zona de 30 de kilometri.

România a propus şi Republicii Moldova semnarea unei convenţii pentru micul trafic de frontieră, care prevede o distanţă de 50 de kilometri de la graniţă.

Întrebat în cazul Ucrainei pentru ce distanţă faţă de graniţa comună a celor două ţări a fost propus proiectul de tratat, Cosmin Boiangiu a declarat că aceste detalii mai trebuie încă negociate, proiectul fiind unul standard, în acord cu prevederile UE.

Sursa: Newsin.ro  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus