Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.06.2008

Chişinăul şi Kievul negociază data vizitei oficiale a preşedintelui Iuşcenko în Moldova

Chişinăul şi Kievul negociază data vizitei oficiale a preşedintelui Iuşcenko în Moldova

Secretariatul preşedintelui Ucrainei speră că vizita oficială a lui Victor Iuşcenko la Chişinău va avea loc în cel mai apropiat timp, a declarat vineri, seful adjunct al Secretariatului preşedintelui ucrainean, Alexandr Cealăi.

„Deocamdată nu este cunoscută data exactă a vizitei, negocierile continuă, data se precizează. Dar sperăm că vizita va avea loc următoarele săptămâni”, a declarat cealăi citat de ЛІГАБізнесІнформ .

Cealîi a precizat că scopul vizitei de stat a lui Iuşcenko constă în avansarea relaţiilor moldo-ucrainene la un nivel calitativ nou. În special, preşedintele Ucrainei intenţionează să reglemeneze problemele existente în releaţiile bilterala, majoritatea cărora ţin de demarcarea  frotierei de stat, precum şi celor de ţin de reglemenetarea drepturilor de proprietate după destrămarea URSS.

De asemenea, potrivit lui Cealîi, va fi examinat stadiul realizării planului de reglementare a situaţiei din Transnistria în contextul „planului Iuşcenko”. Şeful statului ucrainean va iniţia intrevederi ale tuturor ţărilor-garante, implicate în procesul de reglementare a conflictului.

„De asemenea, am dori să lansăm dialogul trilateral Kiev-Chişinău-Bucureşti”, a spus Cealîi.

Potrivit unor surse din cadrul Guvernului Moldovei, preşedintele Ucrainei ar putea veni la Chişinău la 20 iunie.

Totodată, vineri, ambasadorul Ucrainei în Moldova Serghei Pirojkov s-a  deplasat la Tiraspol pentru a avea întrevedere cu liderul transnistran Igor Smirnov.

Potrivit presei transnistrene, părţile au examinat problemele demarcării segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, au făcut un  schimb de opinii pe marginea reglementării politice a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, inclusiv privind perspectiva funcţionării grupurilor de experţi  pentru cooperare social-economică.  

De asemenea, părţile au examinat problemele legate de recepţionarea ajutorului umaniar alocat de Ucraina regiunii transnistrene pentru depăşirea consecinţelor secetei din anul trecut, precum şi probleme privind activitatea instituţiilor cu predare în limba ucraineană în Transnistria, modul de valorificare a cotei oferite abiturienţilor regiunii în universităţile din Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus