Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.06.2008

Banca Transilvania din România va deschide o bancă subsidiară la Chişinău în 2009

Anunţul a fost făcut de către conducerea instituţiei financiare clujene la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). BT va controla 60% din noua bancă, ce va fi înfiinţată cu sprijinul  instituţiilor financiare internaţionale - BERD, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale), DEG (parte a grupului bancar german KfW) şi FMO (Olanda).

“Proiectul este unul de la zero. Iniţial, am vrut să cumpărăm o bancă din Republica Moldova, dar am renunţat pentru că nu ni s-a părut o investiţie prea bună. Capitalul iniţial al BT Moldova va fi de 10 milioane de euro. Noi vom deţine 60%, iar alţi patru parteneri vor veni cu câte 10%. Practic, vrem replicarea modelului de business din România. Intenţionăm să creăm şi o subsidiară de leasing. Dacă totul merge bine şi obţinem autorizaţiile de funcţionare, vom da drumul băncii în 2009. Vom ajunge la câteva zeci de unităţi în Chişinău şi în alte oraşe importante din această ţară”, a spus directorul adjunct al BT, Ionuţ Pătrăhău.

Directorul adjunct al BT a precizat că în patru-cinci luni, va fi depusă documentaţia pentru obţinerea licenţei bancare, după care va urma aproximativ un an în care vor fi făcute angajari şi pregatiri de personal şi va fi amenajat sediul.

Potrivit lui Ionuţ Pătrăhău, în Republica Moldova, banca se va orienta către acelaşi segment de clientelă, din clasa de mijloc şi întreprinzatori locali.

Potrivit direcorului general al bănici Robert Rekkers, bugetul de investiţii pe 2008 va fi de 46,3 milioane de euro, dintre care 36,8 milioane vor merge pentru bancă (noi unităţi, informatizare, achiziţii de autovehicule) şi 9,5 milioane pentru subsidiarele grupului BT.

Conducerea băncii a estimat că implementarea unui nou sistem informatic (IT) va duce la cheltuieli între 5 şi 50 de milioane de euro. în acest scop, acţionarii au votat alocarea pentru acest an a 7,5 milioane de euro pentru sistemul IT. În  primele 3 luni ale acestui an BT a obţinut un profit brut de 60,26 milioane lei. La 31.03.2008 activele bilanţiere au ajuns la 14.928 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului trecut. Profitul brut realizat în primele 3 luni ale anului 2008 este mai mare cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când înregistra o valoare de 34,44 milioane lei. În cei 14 ani de activitate, Banca Transilvania, a devenit o instituţie financiară cu reprezentare naţională, având 480 de unităţi şi peste 6.800 de angajaţi. Cu o cotă de piaţă de aproximativ 5,5%, Banca Transilvania se află în topul primelor 5 bănci din România, în funcţie de active. Este prima instituţie bancară din România cotată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în anul 1997. Activitatea Băncii Transilvania este organizată pe patru linii principale de afaceri – persoane fizice, IMM, companii mari, respectiv Divizia pentru Medici – pentru care banca are produse şi servicii specifice, precum şi un personal dedicat.În 2007  BT aveaun milion de clienţi, active de 3,8 miliarde de euro, o cotă de piaţă de 5%. Banca a obţinut în 2007 un profit brut de 403 milioane de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus