Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.06.2008

Haos la Consiliul municipal Chişinău: se dă marea bătălie pentru Primăria de la Chişinău

Haos la Consiliul municipal Chişinău: se dă marea bătălie pentru Primăria de la Chişinău

În condiţii de maximă intransparenţă, gălăgie şi haos, vineri, în Consiliului Municipal Chişinău s-a produs o scindare a forţelor politice, care a condus la crearea a două tabere antagoniste la CMC.

Consilierii Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD), ai Partidului Creştin Umanist (PCU) şi consilierul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Klimenco au votat demiterea actualului preşedinte al CMC Mihai Ghimpu. Acest vot a fost contestat, însă de către consilierii din Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal Democrat, pe motiv că preşdintele consiliului nu poate fi demis decât prin votul a cel puţin 34 de conslieri. Or pentru demiterea lui Mihai Ghimpu votaseră doar 27 de consilieri.

În pofida protestelor din partea PL, AMN şi PLD, consilierii PCRM, PPCD, PSD, umaniştii şi Klimenko au considerat că destituirea este perfect legală şi au şi ales, intr-o şedinţă de alternativă, un nou preşedinte de Consiliu - Eduard Muşuc.

Toate aceste acţiuni s-au produs într-o atmosferă de haos şi gălăgie, încât se putea auzi cu greu ce se petrece de fapt.

Liderii Partidului Liberal (PL), ai Alianţei «Moldova Noastră» (AMN) şi ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) au declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în spatele acţiunilor operate de consilierii Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD) şi ai Partidului Creştin Umanist (PCU) legate de tentativa de demitere a preşedintelui CMC, Mihai Ghimpu, şi alegerea în această funcţie a liderului fracţiunii PSD, Eduard Muşuc, stau interese de ordin politic şi economic.

Liderul fracţiunii PLDM, Alexandru Tănase, a declarat că PCRM şi PPCD nu s-au împăcat niciodată cu piederea puterii în capitală şi au torpilat permanent guvernarea necomunistă. La rândul său, Mihai Ghimpu, a spus că prin debarcarea sa se urmăreşte înlăturarea primarului general Dorin Chirtoacă. El este de părere că la eventuală reuşită a “loviturii de palat”, PCRM nu va risca să-şi asume roluri importante în administraţia capitalei cu mai puţin de un an înainte de alegerile parlamentare. De asemenea, Ghimpu a acuzat PSD de trădarea coaliţiei democratice din capitală şi de distrugere a “dorinţei alegătorilor de schimbare”.

Totodată, Primăria municipiului Chişinău s-a adresat organismelor internaţionale şi misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău despre situaţia creată in Consiliul Municipal Chişinău şi cere sancţionarea la nivel internaţional a Guvernului RM pentru presiunile exercitate asupra autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău.

De asemenea, Primăria a cerut întreprinderea măsurilor necesare pentru asigurarea respectării angajamentelor internaţionale şi a legislaţiei interne de către Republica Moldova.

PL, AMN şi PLDM declară că nu va ceda presiunilor şi că vor continua să lupte în CMC pentru dreptate şi adevăr, apărând în continuare interesele locuitorilor municipiului Chişinău.

Şedinţa CMC va continua marţi, 10 iunie.

De notat că în cadrul unei emisiuni televizate la postul NIT, preşedintele Vladimir Voronin a menţionat că actuala conducere de la Primăria Chişinău nu este capabilă să-şi exercite funcţiile şi că cetăţenii ar trebuie să iniţieze un referendum privind desfăşurarea alegerilor anticipate.

Precum notează ziarul „Timpul”, „la şedinţa de vineri a CMC s-a dat curs indicaţiei preşedintelui Voronin, făcută acum o săptămână la NIT, de a o termina cu „paţanii” din primăria Chişinăului”. „Referendumul la care îndemna Voronin trebuia pregătit, era nevoie ca în CMC să fie instalat haosul. Şi el a fost instalat”, scrie „Timpul”.

Publicaţia mai notează că, de un an de zile, de când Chişinăul şi l-a ales primar general pe Dorin Chirtoacă, guvernarea comunistă se află în război deschis cu Chişinăul, cu noul primar general nu s-au întâlnit niciodată nici şeful statului, nici şeful guvernului, nici preşedintele parlamentului. „În schimb, nu s-a ratat nicio ocazie de a ataca noua administraţie a capitalei, personal Voronin dedându-se la insulte şi atacuri personale jignitoare la adresa tânărului primar şi preşedintelui CMC”, menţionează ziarul „Timpul”.

Potrivit editorialistului Constantin Tănase, „lupta adevărată însă abia începe”, iar prin „puciul” de vineri de la CMC s-a dat startul unei noi campanii politice împotriva opoziţiei la nivelul administraţiilor locale, astfel, este de aşteptat ca „reverberaţiile” de la Chişinău să se resimtă imediat în administraţiile din raioane, în special acolo unde coaliţiile democratice sunt extrem de fragile, unde ele se ţin pe o diferenţă de două-trei voturi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus