Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.06.2008

Slovacia şi Belgia vor adera la Centrului Unic de Eliberare a vizelor pentru ţările Uniunii Europene

Ambasada Ungariei la Chişinău intenţionează să lărgească spaţiul Centrului Unic de Eliberare a vizelor pentru ţările Uniunii Europene. Despre acest lucru a anunţat astăzi, noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, Georgy Varga, în cadrul primei întrevederi  cu Prim-ministrul Zinaida Greceanîi.

Potrivit Serviciului de presa al Executivului, Ambasadorul a spus că lucrările de reconstrucţie, care sînt preconizate pentru luna august, vor fi făcute pentru a asigura confortul cetăţenilor.

Ambasadorul a apreciat că partenerii Centrului unic de vize sînt satisfăcuţi de activitatea instituţiei, iar în cel mai scurt timp la aceasta urmează să adere Slovacia şi Belgia. Totodată Georgy Varga a menţionat că rata redusă de refuz de 3,4 la sută pentru eliberarea vizelor demonstrează maturizarea societăţii şi ar putea conduce în scurt timp la instituirea regimului de circulaţie fără vize a cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul ţărilor participante în acest proiect.

Totodată, Ambasador a menţionat că Ungaria şi Moldova au multe proiecte comune, care vor fi continuate. Este vorba, în particular, de proiectele de colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, precum şi proiectul de instruire a unor diplomaţi moldoveni în organele administraţiei publice centrale din Ungaria. Domnul Varga a anunţat că, în luna septembrie urmează a fi lansat un nou proiect cu participarea Legislativelor din Franţa şi Ungaria, în valoare de un milion de Euro, pe o perioadă de 2 ani.

Premierul Zinaida Greceanîi a menţionat că Moldova contează pe susţinerea Ungariei în procesul de negocieri privind noul document de cooperare cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul a spus că, în luna octombrie, la Chişinău, va fi organizat un forum al Miniştrilor de externe – femei din Europa şi a transmis invitaţia pentru şefa diplomaţiei ungare, doamna Kinga Gonez la acest eveniment. Totodată, Zinaida Greceanîi l-a invitat pe Premierul maghiar, Ferenc Gyurcsany, să efectueze o vizită în Republica Moldova. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus