Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2008

În iunie curent la Chişinău va fi negociat conţinutul noului acord de colaborare a Moldovei cu UE

În iunie curent la Chişinău va fi negociat conţinutul noului acord de colaborare a Moldovei cu UE

În altă ordine de idei, Vladimir Voronin i-a mulţumit Comisarului European pentru acceptul de a organiza în luna iunie la Chişinău o întrunire a reprezentanţilor Comisiei Europene şi Republicii Moldova în scopul negocierii conţinutului noului acord de colaborare a ţării noastre cu UE.

În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată marţi la Bruxelles, preşedintele Voronin a comunicat că Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate   Benita Ferrero-Waldner şi-a dat acceptul de a organiza în luna iunie la Chişinău o întrunire a reprezentanţilor Comisiei Europene şi Republicii Moldova în scopul negocierii conţinutului noului acord de colaborare a ţării noastre cu UE.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei moldovene, şeful statului a precizat că a discutat cu Benita Ferrero-Waldner şi problemele legate de pregătirea Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 2009. În context Vladimir Voronin a dat asigurări că autorităţile ţării noastre vot depune eforturi maxime pentru ca scrutinul parlamentar din anul viitor să fie organizat şi desfăşurat conform celor mai înalte rigori democratice. Preşedintele a susţinut, de asemenea, opinia Comisarului European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate privind necesitatea continuării reformelor, în special, în domeniile justiţiei, combaterii corupţiei şi al libertăţii mass-media.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor privitor la perspectiva relansării negocierilor în problema transnistreană în formatul „5+2”, Preşedintele Vladimir Voronin a reconfirmat interesul Republicii Moldova în demararea cît mai grabnică a acestora. Şeful statului a anunţat că intenţionează să discute acest subiect cu omologii săi din Federaţia Rusă şi Ucraina, în cadrul Summit-ului informal al CSI, care se va desfăşura la Sankt-Petersburg pe 6-7 iunie anul curent.

La rîndul său, Benita Ferrero-Waldner a subliniat că UE este interesată în soluţionarea cît mai curînd posibil a problemei transnistrene. Oficialul european a menţionat că Uniunea Europeană va susţine măsurile întreprinse în direcţia reglementării conflictului transnistrean, subliniind necesitatea menţinerii unui dialog continuu in formatul „5+2” în problematica transnistreană. Comisarul European a declarat, de asemenea, că UE acordă o atenţie deosebită realizării măsurilor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol menite să conducă la avansarea în direcţia reglementării transnistrene.

Este important ca autorităţile moldoveneşti să creeze asemenea condiţii care ar încuraja cetăţenii din regiunea transnistreană, a afirmat Benita Ferrero-Waldner, accentuînd în context că un număr tot mai impunător de agenţi economici transnistreni se înregistrează în organele legale ale Republicii Moldova. Benita Ferrero-Waldner a menţionat progresul înregistrat în domeniul liberalizării regimului de vize în statele UE pentru cetăţenii Republicii Moldova, precizînd că în prezent se discută pe marginea unui parteneriat de mobilitate în sfera dată, Republica Moldova fiind o ţară pilot.

Vladimir Voronin a precizat în acest sens că în Republica Moldova activează cu succes Centrul comun de eliberare a vizelor, la care au aderat deja 12 state. De asemenea, în ultimul timp, în Chişinău şi-au deschis ambasade un şir de ţări-membre ale Uniunii Europene, ceea ce, de asemenea, contribuie la soluţionarea problemelor legate de regimul de vize în spaţiul UE.

Preşedintele a menţionat că astăzi situaţia la acest capitol nu este atît de acută, comparativ cu perioada precedentă. Şeful statului a salutat intenţiile Comisiei Europene de a continua colaborarea cu Republica Moldova în vederea facilitării regimului de vize, afirmînd că autorităţile moldoveneşti vor urma întru totul recomandările Uniunii Europene în vederea ameliorării în continuare a situaţiei la capitolul dat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus