Trimite e-mail | Printeaza
19.05.2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Serghei MIRONOV, Preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, care efectuează, la invitaţia spicherului moldovean, o vizită oficială în ţara noastră în perioada 18 – 20 mai curent.  

Oficialii au apreciat vizita dlui Mironov în Republica Moldova drept o oportunitate deosebită pentru impulsionarea şi extinderea dialogului politic moldo-rus şi a contactelor politice, economice şi comerciale dintre cele două state. 

A fost remarcată cooperarea foarte bună dintre instituţiile legislative ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse şi accentuat faptul că o nouă şedinţă a Comisiei interparlamentare moldo-ruse, care este programată pentru sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie la Chişinău, va oferi continuitate dezvoltării raporturilor interparlamentare dintre Chişinău şi Moscova.  

Interlocutorii au abordat o serie de aspecte privind dinamizarea cooperării comercial-economice bilaterale, pledând pentru utilizarea deplină a potenţialului economic existent în relaţiile bilaterale moldo-ruse. Părţile au discutat în acest sens mai multe aspecte ce vizează cooperarea privind livrarea gazelor naturale, exportul producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, etc.

În context, a fost discutată şi posibilitatea examinării elaborării unui Program de cooperare economică dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă pe o perioadă de până în anul 2020. Serghei MIRONOV a adresat, de asemenea, o invitaţie unei delegaţii din Republica Moldova de a participa la lucrările Forului Economic care se va desfăşura în regiunea rusă Irkutsk între 8 – 11 septembrie curent. Potrivit oficialului rus, Forul Economic va oferi un cadru favorabil dezvoltării şi intensificării contactelor comercial-economice dintre cele două state.

Serghei MIRONOV a mai accentuat faptul că Federaţia Rusă susţine identificarea unei soluţii viabile a diferendului transnistrean cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Preşedintele Consiliului Federaţiei, de asemenea, a apreciat înalt desfăşurarea pe parcursul ultimilor doi ani consecutiv a Festivalului „Mărţişor” în oraşul rus Sankt-Petersburg. Potrivit lui, asemenea acţiuni reprezintă un element important în menţinerea legăturilor prieteneşti dintre popoarele celor două ţări. 

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a apreciat, la rândul său, caracterul strategic al relaţiilor de cooperare cu Federaţia Rusă, atât pe dimensiunea colaborării bilaterale, regionale, precum şi la nivel internaţional.   

Şeful Legislativului de la Chişinău a menţionat cooperarea foarte bună dintre Parlamentele Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse şi a subliniat interesul părţii moldoveneşti de a menţine activ şi dinamic dialogul interparlamentar moldo-rus în vederea soluţionării problemelor de interes reciproc. 

Referindu-se la relaţiile comercial-economice moldo-ruse, Marian LUPU a optat în favoarea aprofundării contactelor bilaterale moldo-ruse şi a exprimat interesul Republicii Moldova de a ratifica Protocolul la Acordul interguvernamental privind principiile perceperii impozitelor indirecte în comerţul reciproc, semnat anul trecut.

Preşedintele Parlamentului, de asemenea, a reiterat poziţia Republicii Moldova în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, accentuând faptul că o soluţie definitivă şi viabilă a conflictului trebuie să fie atinsă pe cale paşnică, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre.  

În final Serghei MIRONOV i-a adresat o invitaţie oficială Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova să efectueze o vizită în Federaţia Rusă. 

19 mai 2008

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus