Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2008

Compania germană Axos Capital Partners este interesată în privatizarea „Moldtelecom”-ului

Potrivit Ministerului Finanţelor, interesul companiei germane faţă de sectorul telecomunicaţiilor din Moldova a fost manifestat în cadrul întrevederii dintre ministrul moldovean al Finanţelor Mariana Durleşteanu, ambasadorul Germaniei în Moldova Wolfgang Lerke şi conducătorii Companiei germane Axos Capital Partners.

Interlocutorii au examinat oportunitatea investiţilor capitale în Moldova, implementarea noilor strategii de dezvoltare durabilă şi a tehnologiilor, în special în domeniul telecomunicaţiilor, precum şi recurgerea la procesul de privatizare în sectorul telecomunicaţiilor.

Compania germană Axos Capital Partners este o companie de investiţii comune avansată în tehnologii internaţionale şi investiţii în telecomunicaţii, cu un potenţial de patru miliarde dolari SUA acţiuni private. Ea este orientată, în special, spre investiţii pe termen lung pentru companiile de Tehnologii şi Telecomunicaţii în Europa şi Asia.

Precum a fost comunicat anterior, Guvernul urmează să selecteze, până la finele lunii septembrie 2008, în baza unui concurs deschis, un consultant care va evalua modalitatile de privatizare a companiei „Moldtelecom” – cel mai mare operator naţional de telefonie fixă. Privatizarea „Moldtelecom”-ului este o condiţie mai veche a FMI.

Prima tentativă de privatizare a fost în 2002, când interesul faţă de procurarea “Moldtelecom” a fost manifestat de Reţeaua Oraşenească de Telefonie din Moscova (MGTS). Însă, în noiembrie 2002, Comisia guvernamentală pentru privatizarea "Moldtelecom"-ului a respins oferta financiara a MGTS, din cauza ofertei reduse a cumpărătorului.

Investitorul rus a propus doar 20 milioane dolari SUA pentru 51% din pachetul de acţiuni ale operatorului de telefonie fixă din Moldova.

Guvernul spera să obţină cel putin 60 mil. dolari SUA în urma acestei privatizări. Partea rusă a refuzat să majoreze oferta. La finele anului trecut, directorul general al SA “Moldtelecom”, Gheorghe Ursachi, estima că preţul întreprinderii ar trebui să constituie 1 mlrd. dolari SUA, deoarece operatorul are circa 1 mil. de abonaţi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus