Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2008

Voronin a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Codului electoral

Potrivit Serviciul de presa al sefului statului, Vladimir Voronin, a promulgat Legea nr. 76-XVI pentru modificarea şi completarea Codului electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997.

Modificările la Codul electoral prevăd în principal excluderea posibilităţii creării blocurilor electorale şi majorarea pragului electoral de reprezentare în Parlament de la 4% - la 6%.

Prin modificările operate în Codul electoral de asemenea sînt stabilite condiţii specifice de participare la alegeri a persoanelor condamnate, cu antecedente penale; sînt precizate categoriile persoanelor care candidează la o funcţie electivă  şi care în virtutea funcţiei urmează să-şi suspende activitatea, prevăzute condiţii suplimentare pentru ocuparea funcţiei de membru al Comisiei Electorale Centrale.

Modificările şi completările la Codul electoral se mai referă la condiţii noi privitor la efectuarea publicităţii electorale; evidenţa mai strictă a buletinelor de vot prin numerotarea acestora; specificarea expresă a documentelor de identificare necesare pentru a putea participa la votare; reglementarea mai eficientă a procedurii de suspendare a votării şi atribuţiile nemijlocite ale organelor electorale privind suspendarea votării. De asemenea, sînt concretizate condiţiile în care se efectuează votarea repetată şi ordinea întocmirii buletinelor de vot pentru turul doi al scrutinului.

Modificările în cauză au fost operate în scopul perfecţionării legislaţiei electorale şi asigurării unei organizări şi desfăşurări mai eficiente a procesului electoral.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus