Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.04.2008

Electrica mizeaza pe electricitate din Republica Moldova

Compania Electrica, cel mai mare distribuitor de stat de electricitate din Romania, si-ar putea prelungi contractul de import de energie pe care l-a semnat in iulie 2007, pentru un an, cu operatorul rus de comert cu electricitate Inter RAO UES, prin care compania rusa livreaza Romaniei electricitate de la o centrala din Republica Moldova, conform lui Corneliu Stan, director general al companiei, citat de Rompres.

La mijlocul lunii iulie 2007, compania Inter RAO UES, operatorul de importuri si exporturi de electricitate din Rusia, anunta ca a inceput sa furnizeze energie electrica Romaniei, pentru prima data in ultimii douazeci de ani, de la centrala Dnestrovsk din Republica Moldova. Contractul a fost semnat pentru 12 luni si vizeaza furnizarea a 80 MW de energie, cu posibilitatea majorarii acestei cantitati. Contractul de import este unul tip insula. Electrica, negociaza incheierea unui contract de import al unei cantitati de 100-150 MW energie cu o societate din regiune.

Din electricitatea vanduta de companie, 10% sunt din import. Electrica intentioneaza sa creasca aceasta pondere pana la 20%, ca urmare a pretului mai avantajos al energiei din regiune. La inceputul acestui an, compania de stat a castigat doi noi clienti in combinatele Oltchim Ramnicu Valcea si Azomures Targu-Mures. Strategia Electrica vizeaza recastigarea unora dintre clientii eligibili pierduti in ultimii ani. Societatea mizeaza, in 2008, pe un profit brut de aproape 390 milioane de euro, de aproape 14 ori mai mare decat anul trecut. Electrica si-a propus investitii de peste 2,6 miliarde lei (circa 740 milioane de euro) pana in 2012.

Sursa: Business Standard

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus