Trimite e-mail | Printeaza
21.04.2008

Declaraţie în legătură cu refuzul CCA de a examina chestiunea limbajului licenţios în emisiunea “Poveşti cu măşti”, difuzată de postul de televiziune NIT

Organizaţiile neguvernamentale mass-media fac apel către membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului să-şi exercite funcţiile cu obiectivitate, în strictă conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului, făcând abstracţie de preferinţele ideologice sau politice personale.

Ne referim în special la refuzul CCA de a examina plângerile privind limbajul licenţios folosit în cadrul emisiunii “Poveşti cu măşti”, difuzată de postul privat de televiziune NIT. O sesizare de acest fel a formulat Biroul Permanent al Parlamentului, în şedinţa din 1 aprilie 2008, în prezenţa preşedintelui CCA, Gheorghe Gorincioi.

Atitudinea CCA este cu atât mai sfidătoare cu cât, conform comunicatului de presă  al Parlamentului, dl Gorincioi a recunoscut că, pe parcurs, CCA a primit mai multe sesizări din partea cetăţenilor privind utilizarea limbajului obscen în cadrul emisiunii „Poveşti cu măşti”, promiţând că sesizările respective vor fi examinate în cadrul şedinţei publice din 8 aprilie 2008.Însă, după câteva amânări, în şedinţa din 17 aprilie, 5 din cei 8 membri CCA prezenţi la şedinţă s-au opus discutării acestei chestiuni. Printre cei care au votat împotrivă s-a numărat şi preşedintele CCA, dl Gheorghe Gorincioi.   Conform Codul Audiovizualului, art. 6 (2), „este interzisă difuzarea de programe care .... conţin pornografie, violenţă exagerată sau limbaj licenţios”. CCA are obligaţia de “a investiga, în termen de 15 zile din data sesizării, cererile şi plângerile depuse”. „Controlul se exercită: a) din oficiu; b) la cererea unei autorităţi publice; c) ca urmare a plângerii depuse de o persoană fizică sau juridică afectată în mod direct prin încălcare a prevederilor legale.”(art. 37, al. 3,4).

Cerem CCA să revină la examinarea chestiunii privind limbajul licenţios utilizat în cadrul emisiunii “Poveşti cu măşti” şi să ia atitudine faţă de acest caz de încălcare a prevederilor Codului Audiovizualului, îndeplinindu-şi atribuţiile legale.

 

Centrul Independent de Jurnalism Asociaţia Presei IndependenteAsociaţia Presei ElectroniceComitetul pentru Libertatea PreseiCentrul de Investigaţii Jurnalistice

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus