Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.04.2008

ECO: Cota reală a Gazprom în capitalul social al Moldovagaz este de 4,6%

Deşi a investit doar 52 mil. USD, Gazprom gestionează în prezent prin intemediul Moldovagaz un patrimoniu evaluat la 1,1-1,3 mlrd USD

Cota reală a concernului rus Gazprom în capitalul social al Moldovagaz nu poate depăşi 4,6%, adică este de cel puţin 10 ori mai mică decât cota actuală de 50%, susţin experţi ai IDIS Viitorul care au realizat un nou studiu privind industria gazului din Republica Moldova.

Experţii susţin că valoarea activelor din sectorul gazelor naturale, la momentul creării, în anul 1999, a întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, a fost subestimată în proporţie de 1 la 20 în defavoarea Moldovei. Ca rezultat, Moldova s-a pomenit că a cedat o parte impunătoare a patrimoniului său unei companii străine, fără o evaluare conform cerinţelor pieţei.

Veaceslav Ioniţă, expert-economist la IDIS Viitorul ,a declarat că calculele efectuate se bazează pe informaţii publice. Totoadată, el a anunţat că pe parcursul ultimelor cinci-şase ani de când se derulează Programul Naţional de Gazificare, au mai fost construite şi date în exploatare reţele de gaze şi altă infrastructură gazieră cu o valoare de circa 3,5 mlrd lei, care acum este administrată în mod abuziv şi practic ilegal de compania Moldovagaz.

Conform calculelor efectuate de experţii IDIS Viitorul, autorităţile publice centrale au investit în gazificare 1,3 mlrd lei, iar populaţia, îndeosebi cea de la sate, alte 2,2 mlrd lei. Acest patrimoniu, însă, nu a fost legalizat în conformitate cu actele normative în vigoare. Autorii au acuzat de incompetenţă Guvernul şi alte autorităţi publice centrale graţie cărora Moldovagaz deşi nu investeşte un ban în construcţia de gazoducte este principalul beneficiar al acestora.

Conform exeprţilor IDIS Viitorul, e nevoie de adoptat măsuri urgente pentru a schimba situaţia din acest sector. Astfel, un pas ar fi includerea acestor investiţii de 3,5 mlrd lei în capitalul social al companiei Moldovagaz şi în consecinţă cota Gazprom ar putea fi redusă până la 13,8%. Dacă s-ar face o revizie şi a evaluărilor din anii 1996-1998, apoi cota Gazprom ar putea fi redusă şi mai semnificativ şi, respectiv,  nu ar putea depşi 4,6%.

Concuziile IDIS Viitorul sunt că deşi a investit la început doar 52 mil. USD, Gazprom gestionează în prezent prin intemediul Moldovagaz un patrimoniu evaluat la 1,1-1,3 mlrd USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus