Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2008

Comisia Europeană: Implementarea eficientă a reformelor rămâne a fi o provocare pentru Moldova

Comisia Europeană: Implementarea eficientă a reformelor rămâne a fi o provocare pentru Moldova

Republica Moldova a realizat un progres bun în majoritatea domeniilor prevăzute de Planul de Acţiuni RM-UE, totodată, implementarea eficientă a reformelor rămâne a fi o provocare pentru Moldova, se arată în  Raportul de Progres privind implementarea Planului de Acţiuni, prezentat, joi, 3 aprilie, de şeful secţiei Politice şi Economice a Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, Paolo Berizzi.  

În Raport se arată că,  în general, alegerile locale din 2007 au fost organizate bine şi electoratului i s-a oferit o alegere veritabilă. „A fost adoptată legislaţia cu privire la reforma parlamentară, partidele politice şi autoguvernarea locală, luându-se în consideraţie unele recomandări internaţionale. Îmbunătăţirea cadrului instituţional şi, în special, procedurile cu privire la control şi certificare a originii, au permis UE să ofere Moldovei din luna martie 2008 suplimentar Preferinţe Comerciale Autonome, intrarea în vigoare a acordului privind facilitarea regmuluid de vize şi a acordului de readmisie şi cooperarea pozitivă cu misiunea UE de asistenţă la frontieră EUBAM. Moldova a cooperat strâns cu UE în toate chestiunile ce ţin de reglementarea transnistreană şi de punerea în aplicare a propunerilor preşedintelui Moldovei privind stabiliea unor măsuri de încredere. Creşterea economică a rămas robustă în pofida efectelor negative ale şocurilor externe, inclusiv seceta severă”, se arată în Raport.

În pofida aprecierilor, Comisia Europeanăa a mentionat mai multe domenii în care „implementarea efectivă a reformelor rămâne o provocare”. În acest sens au fost evidenţiate  reforma sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi îmbunăţirea climatului investiţional şi de afaceri.

Totodată, în Raport de reitrează faptul că Uniunea Europeană este dispusă, dar numai după ce Modova va înregistra un progres substanţial în implementarea Planului de Acţiuni UE-RM să reflecte asupra unui nou acord, adaptat la interesele Moldovei şi care va urma după Acordul de Parteneriat şi Cooperar  (APC), încheiat cu UE. Acordul de Parteneriat şi Cooperare UE - Moldova a intrat în vigoare în iulie 1998 şi stabileşte un cadru de lucru pentru liberalizarea comerţului, armonizarea legislaţiei, cooperarea în mai multe sectoare şi dialogul politic.

Paolo Berizzi a menţionat că Planul de acţiuni, prevăzut pentru trei ani, a expirat la finele lunii februarie anul curent. Însă documentul de bază – APC- rămâne în vigoare până la denunţarea acestuia de una dintre părţi.

În raport se mai arată că Asistenţa Comunităţii oferite Moldovei a crescut de patru ori, constituind 40 de milioane de Euro în 2007, de la 10 milioane în 2003. Aceasta este orientată spre priorităţile reformei stabilite în Planul de Acţiuni, inclusiv reducerea sărăciei şi dezvoltarea economică. În 2007, Comisia Europeană a oferit 45 de milioane de Euro, în special asistenţă macro-financiară Moldovei ca urmare a problemelor comerciale majore generate de crizele gazului şi a vinului, dintre care 20 de milioane de Euro au fost alocaţi în octombrie. De asemenea, în urma secetei aprige din vara anului 2007, Comisia a fost cel mai mare donator al asistenţei internaţionale, oferind 3 milioane de euro.O creştere semnificativă (cea mai importantă dintre toate ţările PEV) este prevăzută pentru perioada 2007-2010 – cu peste 250 milioane de Euro în total în cadrul Instrumentului Politicii Europene de Vecinătate. Asistenţa pe cap de locuitor pentru Moldova va fi aproape de 15 Euro de persoană pe an, fiind cel mai mare în regiune (după teritoriile Palestiniene ocupate).Moldova ar putea beneficia în 2008 de un grant suplimentar din partea UE, dacă va înregistra progrese în cadrul implementării Planului de Acţiuni RM-UE.

Despre aceasta a anuntat joi, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă  Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner. Ea a menţionat că în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV), în 2007 a fost instituit un Fond de finanţare a bunei guvernări, în valoare de 50 milioane de euro. În anul 2008, Comisia Europeană va propune statelor membre ale UE să distribuie aceste mijloace  Moldovei, Ucrainei şi Marocului, ţări ce înregistrat cele mai bune progrese în implementarea planurilor de acţiuni.  

Politica Europeană de Vecinătate - MOLDOVA

UE aprofundează legăturile cu vecinii săi şi susţine reformele

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus