Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.03.2008

MAE rus: Reglementarea transnistreană nu este posibilă în viitorul apropiat

Pronosticurile liderului moldovean, Vladimir Voronin, pe de o parte, şi cele ale Ministerului rus de Externe şi Uniunii Europene, pe de altă parte, referitoare la soluţionarea diferendului transnistrean se contrazic.

Într-un raport despre politica externă în 2007, lansat de diplomaţia rusă, se menţionează că „reglementarea transnistreană nu este posibilă în viitorul apropiat”. Poziţia părţii rusă a fost făcută publică după ce preşedintele moldovean dăduse asigurări că va reîntregi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an.

Vladimir Voronin a reafirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că problema transnistreană va fi soluţionată foarte curând şi a exclus varianta federalizării Republicii Moldova. Mai mult, şeful statului a subliniat că „la baza soluţionării diferendului va sta Legea din anul 2005 cu privire la principiile de baza ale statutul Transnistriei”, document elaborat cu participarea opoziţiei şi a societăţii civile şi votat unanim de parlamentarii moldoveni.

 

A urmat reacţia şefului administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, care, la începutul acestei săptămâni, s-a întâlnit, la Moscova, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Smirnov a spus că  „Transnistria şi Republica Moldova nu pot forma un stat comun” şi l-a acuzat pe Voronin că lansează idei nerealiste. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse a subliniat că „părţile în conflict ar trebui puse, la negocieri, pe picior de egalitate”, idee respinsă categoric de Chişinău şi de aliaţi.

 

Având în vedere aceste divergenţe evidente dintre participanţii la negocieri, reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat într-un interviu acordat cotidianului moscovit „Kommersant” că nu împărtăşeşte optimismul preşedintelui moldovean.

 

El a menţionat că „un calendar privind reglementarea conflictului transnistrean nu poate fi menţionat, deoarece procesul de soluţionare a diferendului este obstrucţionat de anumite interese ale celor care profită de situaţia din Transnistria”. (...) "Al doilea moment, - a menţionat diplomatul european, - constă în interpretarea diferită a tendinţelor mondiale. Uniunea Europeană şi Rusia poartă un dialog permanent pe aceste teme, dar acest dialog necesită timp", a precizat el.

 

Mai mult, un raport privind politica externă a Rusiei în 2007, lansat săptămâna aceasta de MAE rus, reduce la zero efectul optimismului pe care a încercat să îl insufle preşedintele Voronin locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului. În raport, autorităţile moldovene sunt acuzate că „adoptă o poziţie rigidă neacceptând administraţia transnistreană ca parte egală în negocieri, fapt care, alături de intenţia de a obţine soluţionarea doar în cadrul unei Constituţii unitare, nu permite o depăşire rapidă a impasului”.

 

Raportul menţionează faptul că, „pentru reluarea procesului de negocieri dintre Transnistria şi Moldova, sistat în martie 2005 la iniţiativa Chişinăului, este necesară obţinerea unui compromis, cu respectarea intereselor ambelor părţi, renunţarea la orice forme de presiune economică şi oferirea garanţiilor corespunzătoare”.

 

Cu alte cuvinte, MAE rus face presiuni asupra autorităţilor moldovene să renunţe la obligativitatea înregistrării la Chişinău a agenţilor economici exportatori din regiunea transnistreană şi să nu se implice în nici un fel în activităţile economice, inclusiv în procesul de privatizare, din stânga Nistrului. În plus, Moscova aşteaptă ca Moldova să obţină oficial garantarea neutralităţii sale permanente din partea UE şi SUA.

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus