Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.03.2008

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova numit reprezentant pentru proiectul Nabucco

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova numit reprezentant pentru proiectul Nabucco

Premierul ungar Ferenc Gyurcsnay intenţionează să-l numească pe actualul ambasador în Republica Moldova, Mihaly Bayer, coordonator al activităţilor Ungariei în cadrul proiectului de gazoduct al UE Nabucco, a informat marţi agenţia MTI citând surse guvernamentale, potrivit The Budapest Times.

Bayer se va întoarce de la Chişinău, unde i s-a încheiat mandatul, la 31 martie, iar audierea sa preliminară a fost programată pentru 8 aprilie.

Gyurcsany şi-a anunţat intenţia de a numi un ambasador pentru Nabucco în timpul deplasării sale la Moscova, la sfârşitul lunii februarie, când Ungaria a încheiat un acord cu Rusia referitor la proiectul de gazoduct South Stream, considerat rival conductei Nabucco.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, David Daroczi, declara la 28 februarie că viitorul ambasador va asigura coordonarea ţările partenere la proiectul de gazoduct Nabucco (Austria,Ungaria, Bulgaria, România şi Turcia, precum şi Germania, prin compania RWE).

Precum a declarat într-o conferinţă de presă managerul companiei de stat Botas din Turcia Saltuk Duzyol, gazoductul Nabucco ar putea prelua gaze din Rusia şi Iran.  

De asemenea, Duzyol a spus că proiectul rus „South Stream”, ce prevede trasnportarea gazelor pe la fundul Mării Negre este concurentul proiectului „Nabucco”, care prevede construcţia gazoductului din regiunea Mării Caspice în Europa, ocolind Rusia. În concorţiumul companiilor ce realizează proiectul, condus de firma austriacă OMV, intră compania MOL din Ungaria, „Transgaz” din România, „Bulgargaz” din Bulgaria, Botas din Turcia şi REWE din Germania.

Construcţia gazoductului Nabucco va începe în anul 2010.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus