Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2008

Deutsche Welle: Vladimir Voronin şi-a făcut publică intenţia de a împărţi Moldova în trei

Deutsche Welle:  Vladimir Voronin şi-a făcut publică intenţia de a împărţi Moldova în trei
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că ţara sa este pregătită să devină “o zonă de tampon cu statut neutru” în cazul în care Ucraina va adera la NATO.

Acesta este preţul pe care Moldova trebuie să-l plătească pentru ca Rusia să dispună soluţionarea diferendului transnistrean.

Rusia este gata să garanteze restabilirea teritorială a Moldovei în schimbul unor garanţii din partea Chişinăului şi a partenerilor săi externi că nu va adera niciodată la NATO, scrie astăzi, în prefaţa unui interviu cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin publicaţia moscovită „Komersant”. În interviu se menţionează că documentele în acest sens ar putea fi semnate în timpul cel mai apropiat, iar Vladimir Voronin dă de înţeles că Republica Moldova ar putea părăsi organizaţia GUAM.

 

Întrebat de ce este atât de optimist în privinţa soluţionării diferendului transnistrean, Voronin a răspuns că “deja a pornit numărătoarea inversă şi că este aproape ziua când va fi soluţionată această problemă”. „Optimismul meu în acest sens se bazează pe relaţiile stabilite cu Rusia”, a precizat preşedintele moldovean, negând că autorităţile de la Chişinău ar negocia în secret cu Moscova.

 

Voronin a spus că este în curs de elaborare proiectul declaraţiei privitor la stabilirea statului permanent de neutralitate al Republicii Moldova. Acest document, - spune el, - va fi propus spre semnare Rusiei, Ucrainei, SUA, UE şi OSCE. Voronin a dat asigurări că Moldova nu va deveni federaţie, ci un stat unitar cu două autonomii – Găgăuzia şi Transnistria în care ultima îşi va păstra totul: stema, steagul şi limbile oficiale (moldovenească, rusă şi ucraineană).

 

Întrebat dacă nu este deranjat de faptul că în cazul acceptării Ucrainei în NATO, Moldova va fi prinsă între state membre ale NATO, ţinându-se cont şi de faptul că România face deja parte din Alianţă, şeful statului moldovean a menţionat în interviul citat că „geografia nu poate fi schimbată”. “Vom deveni o zonă de tampon cu statut neutru”, a precizat Vladimir Voronin.

Sursa: Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu  

Cititi si: Voronin: Rusia va recunoaşte integritatea R.Moldova cu condiţia menţinerii neutralităţii

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus