Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.02.2008

BERD va prelua 8,84% din acţiunile „Mobiasbanca”

Acest fapt este prevătut de proiectul Băncii Europene pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, aprobat de consiliul de director ai BERD la 3 decembrie 2007 şi publicat la 28 februarie 2008. Proiectul propus va consta din subscrierea la 8,84% a capitalului social al „Mobiasbanca” şi a drepturilor de vot în acţiunile noi emise de „Mobiasbanca”.

După ce va fi semnat un acord de subscriere cu Mobiasbanca şi în urma îndeplinirii condiţiilor obişnuite anterioare prevăzute în acord (inclusiv aprobarea anterioară de către Banca Naţională a Moldovei), BERD va subscrie 8,84% din capitalul social al Mobiasbanca şi din drepturile de vot în acţiunile noi emise de Mobiasbanca.

"Mobiasbanca" este un client vechi al Băncii şi implementează cu succes Procedurile de Mediu pentru Intermediarii Financiari. În cadrul acestei tranzacţii propuse, Mobiasbanca trebuie să lărgească aplicarea procedurilor de mediu pentru a cuprinde activităţile sale de creditare şi investiţii şi să continue prezentarea rapoartelor anuale de mediu"Mobiasbanca" este una din cele trei bănci comerciale din Moldova care a beneficiat de o consultanţă pe termen scurt în 2005 şi 2007 în scopul îmbunătăţirii abilităţilor de creditare şi gestionării riscurilor. Proiectul a fost elaborat pentru a sprijini implementarea unei Facilităţi Medii de Co-finanţare şi a fost finanţat din Fondul Donator ETC administrat de BERD. Proiectul menţionat va susţine intrarea investitorului strategic Société Générale (SG) pe piaţa din Moldova prin achiziţia „Mobiasbanca” de către SG; fapt ce va consolida conducerea şi consiliul de supraveghere a „Mobiasbanca” (MB) prin prezenţa profesioniştilor de la Grupul SG, care vor călăuzi MB în implementarea practicilor de guvernare corporativă ale SG, creând un nou jalon pentru guvernarea corporativă în sectorul bancar din Moldova. Fiind parte a grupului internaţional al băncilor, „Mobiasbanca” beneficiază de programe intense de dezvoltare pentru angajaţii săi, având drept scop alinierea abilităţilor tehnice şi manageriale la cele mai bune practici internaţionale. Consolidarea instituţională şi eficienţa operaţională majorată a „Mobiasbanca” se va materializa în cele din urmă în creşterea afacerilor, o cotă mai mare pe piaţă şi o intermediere financiară majorată.BC „Mobiasbanca” SA a fost creată în calitate de bancă privată în Moldova în iunie 1990. Banca are o licenţă deplină şi prestează toată gama de servicii bancare, având 63 de oficii. Este o bancă universală, fiind a şasea cea mai mare bancă comercială. Pachetul majoritar al Mobiasbanca este deţinut de Société Générale (SG) care a procurat 70,57% din acţiunile băncii moldoveneşti în ianuarie 2007 contra 313,9 mil. lei (18,4 mil. euro). Ulterior Societe Generale şi-a majorat ponderea în capitalul social al băncii până la 95,35%. Grupul Societe Generale este una din cele mai importante instituţii financiare ale zonei europene şi a şaptea companie din Franţa după nivelul capitalizării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus