Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.02.2008

“Gazprom”-ul este intresat de cercetarea şi extragerea zăcămintelor naturale în Moldova

“Gazprom”-ul este intresat de cercetarea şi extragerea zăcămintelor naturale în Moldova

În cadrul întrevederii şefilor de guvern din Moldova şi Rusia, desfăşurată marţi la Moscova,  premierul rus Victor Zubkov a apreciat drept constructivă şi eficientă cooperarea Moldovei cu compania rusă „Gazprom” şi a relatat despre interesul companiei ruse în implementarea unor proiecte comune de cercetare şi extragere a zăcămintelor naturale în Moldova.

Potrivit premierului rus, subiectul va fi discutat în detaliu la sfârşitul lunii curente, când reprezentanţii „Gazprom”-ului vor efectua o vizită în Republica Moldova.Totodată, interlocutorii au menţionat că posibilităţile reale de colaborare comercial-economică nu sunt valorificate la justa valoare. În acest sens, Vasile Tarlev şi Victor Zubkov s-au pronunţat pentru promovarea unor acţiuni coordonate de identificare şi susţinere a unor mecanisme noi de consolidare a relaţiilor comercial-economice. În mod special, s-a convenit elaborarea unui program bilateral de cooperare economică pe termen mediu pînă în anul 2020.Interlocutorii au salutat dinamica pozitivă a dialogului moldo-rus, optând pentru extinderea raporturilor de colaborare în toate domeniile de interes reciproc.

Şefii de Guvern au apreciat rezultatele obţinute în cadrul celei de-a noua şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare în domeniul comercial-economic. Drept un impuls pozitiv în consolidarea relaţiilor bilaterale a fost calificat şi organizarea forurilor oamenilor de afaceri, ce a avut loc recent în Chişinău.

În altă ordine de idei, Victor Zubkov a reiterat opţiunea Federaţiei Ruse pentru reglementarea problemei transnistrene în cadrul actualului format de negocieri, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. „Vom continua să construim un dialog direct între Chişinău şi Tiraspol în scopul creării unui statut special şi garantant al Transnistriei”, a declarat Victor Zubkov.

La rândul său, Vasile Tarlev a declarat că Republica Moldova este recunoscătoare Federaţiei Ruse pentru faptul că-şi doreşte o soluţionare rapidă, diplomatică şi pe cale paşnică a conflictului tranansitrean, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Cu referire la cooperarea pe dimensiunea culturală, a fost exprimată poziţia unanimă că organizarea Zilelor Culturii moldoveneşti la Moscova în anul 2007 şi a unui eveniment similar al Federaţiei Ruse la Chişinău în anul curent, va contribui la aprofundarea prieteniei şi încrederii între popoarele ţărilor noastre.Totodată, Zubkov a anunţat disponibilitatea Guvernului Federaţiei Ruse de a majora numărul burselor de studii pentru tinerii din Moldova. În acest context, cei doi oficiali au convenit elaborarea unui program de colaborare în sfera umanitară pe anii 2008-2009.

La finele întrevederii a fost semnat Acordul de colaborare în domeniul ocrotirii mediului înconjurător şi utilizării raţionale a resurselor natural, după cei doi prim-miniştri au susţinut o conferinţă de presă comună.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus