Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.02.2008

Preţul la gazele pentru Moldova ar putea creşte de la 187,8 până la 225,4 dolari SUA

Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Comerţului Federaţiei Ruse, către finele anului 2008, preţul la gazele ruseşti livrate în Moldova ar putea ajunge până la 225,4 dolari SUA pentru 1000 metri cubi.

Astfel, în trimestrul I al anului 2008 preţul constituie 187,81 dolari SUA, în trimestrul II - 209,6 dolari SUA pentru 1000 metri cubi de gaze livrate în Moldova. În anul 2007 gazele ruseşti erau livrate în Moldova la preţul de 170 dolari SUA.

În 2007 „Gazprom” a livrat SA „Moldovagaz” 2,7 mlrd. metri cubi de gaze, inclusiv 1,4 mlrd. pentru consumatorii din stânga Nistrului. Potrivit ministerului rus, la 1ianuarie 2008, datoriile „Moldovgaz” către Gazprom constituiau 207,89 mil. dolari SUA, iar datoria Transnistriei – 1,677 mlrd. dolari SUA (inclusiv pentru anul 2007 - 200,82 ,mil. dolari). În scopul ameliorării situaţiei financiare a SA „Moldovagaz”, conducerae „Gazprom” a decis să anuleze calcularea penalităţilor pentru achitarea întârziată a consumului de gaze în 2005-2006.

Potrivit portalului Europa.md, gazul importat în Moldova este vândut şi revândut de 3-4 ori pana a ajunge la consumator, iar situaţia financiară proastă a întreprinderii “Moldovagaz” este rezultatul unei politici tarifare neadecvate, dar mai ales a unui management defectuos. Astfel, schema de livrare a gazelor în Moldova este următoarea: Gazprom aduce gazul la hotar, de unde este cumparat de SA “Moldovagaz”, care apoi îl vinde SRL “Moldovatransgaz”. Ultima transportă gazul şi il revinde înapoi la “Moldovagaz”, la un preţ ce include cheltuielile de transportare. După aceasta, “Moldovagaz” vinde gazul întreprinderilor de distribuţie (inclusiv la 12 SRL-uri ce fac parte din SA “Moldovagaz”), care parţial îl furnizeaza consumatorilor, iar parţial îl vand la “Moldovagaz”, pentru ca aceasta să-l revândă CET-urilor. Ca rezultat, gazul este vândut şi revândut de 3-4 ori şi “Moldovagaz” raportează un volum al vânzarilor de 2-3 ori mai mare decât cel real.

Europa.md notează că SA “Moldovagaz” urmează a fi restructurată până la finele anului curent. Potrivit concepţiei preliminare de restructurare, cele 12 SRL-uri din componenţa “Moldovagaz” vor fi reunite într-o singură întreprindere, care va avea 5 filiale regionale (Nord, Centru, Sud, Chişinău şi UTA Gagauzia). La rândul său, filialele vor avea sectoare specializate de deservire şi exploatare in fiecare raion. Restructurarea “Moldovagaz” a fost examinată la finele anului trecut în cadrul comisiei mixte moldo-ruse de cooperare economică. Preşedintele administraţiei “Moldovagaz”, Ghenadi Abaschin a declarat atunci că concomitent cu reorganizarea întreprinderii, pe teritoriul Transnistriei va fi creata o întreprindere separată, care se va afla în propietatea “Gazprom”. Ca rezultat, sectorul gazelor din Transnistria se va separa în mod legal de cel al Moldovei. Acţionarii “Moldovagaz” sunt “Gazprom” – 50%, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, administraţia de la Tiraspol – 13,44% şi restul de 1,23% din acţiuni sunt detinute de persoane fizice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus