Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.02.2008

Eugen Roşcovan chemat la covor de preşedintele Voronin

Miercuri, la Preşedinţie a avut loc o şedinţă în problema patentelor, la care au participat premierul Vasile Tarlev, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Sergiu Puşcuţa, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, consilierii prezidenţiali Oleg Reidman şi Mark Tkaciuk. Serviciul de presă al preşedintelui informează că, în cadrul şedinţei,   Igor Dodon a menţionat că peste jumătate (2600) din deţinătorii de petente care cad sub incidenţa primei şi celei de-a doua etape de implementare a legii vizate deja s-ai conformat cerinţelor legii, schimbându-şi forma de organizare şi înregistrînd întreprinderi individuale şi chiar SRL.

La rândul său Eugen Roşcovan a prezentat poziţia Asociaţiei Micului Business, potrivit căreia ar fi mai preferabilă majorarea considerabilă a costului patentelor în locul schimbării formei de organizare.

Preşedintele Vladimir Voronin a subliniat importanţa menţinerii unui dialog permanent între organele regulatorii şi subiecţii de reglementare, printre care se numără şi Asociaţia Micului Business, în vederea identificării variantelor optime pentru fiecare acţiune de reglementare.

În altă ordine de idei, Preşedintele a ţinut să accentueze neadmiterea implicării organelor de poliţie în procesele legate de patente şi de implementarea legii nominalizate.

De notat, că şedinţa a avut loc în ajunul zilei, pentru care Asociaţia Micului Business anunţase organizarea manifestaţiilor de protest la Chişinău.

Anterior, în cadrul unei conferinte de presă, Eugen Roşcovan, a declarat că la 7 februarie, va fi organizată o pichetare a sediului Parlamentului Moldovei. "Am depus cerere la Primarie să pichetam Parlamentul în regim non stop până la 30 mai, dar nu ni s-a permis. În aceste condiţii vom organiza săptămânal acţiuni de protest şi chiar un marş, cu opriri în faţa Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului. Toate aceste acţiuni au scopul de a chema autorităţile să anuleze Legea 208 cu privire la patenta de întreprinzător”, a precizat Roşcovan.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business a declarat că partidul de guvernământ dezinformează opinia publică atunci când susţine că în ultima perioadă numărul Întreprinderilor Individuale a crescut semnificativ. „În anul 2007 au fost înregistrate 1647 Î.I. în baza deţinătorilor de patente. În acelaşi timp 1915 de Întreprinderi Individuale au fost închise. Deci observăm că numărul Î.I. nu a crescut ci a scăzut. Pe de altă parte la moment sunt înregistrate circa 40 000 de patente înregistrate. Astfel, numărul Întreprinderilor Individuale în comparaţie cu cel al Patentelor este infim”, a afirmat Roşcovan.

Roşcovan a mai declarat afirmaţia guvernării potrivit căreia UE ar impune anularea activităţilor economice în bază de Patentă că este o minciună sfruntată. „Potrivit Legii nr. 300 a României, stat membru al Uniunii Europene, activitatea în baza de Patente este permisă. Prin Legea 208 a R. Moldova se vrea de fapt lichidarea concurentului”, a adăugat Eugen Roşcovan.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus