Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2008

Andrei Stratan: Moldova are nevoie de un semnal politic explicit din partea UE privind perspectivele de aderare

În cadrul întrevederii cu omologul său leton, şeful diplomaţiei moldovene a menţionat că „este foarte important, în acest context, să se înţeleagă că Republica Moldova nu este vecina Europei, ci a Uniunii Europene, ceea ce implică un tratament diferenţiat din partea instituţiilor europene”.

Andrei Stratan a menţionat că ţara noastră apreciază sprijinul Letoniei în această direcţie şi şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană, în baza evaluărilor progreselor realizate, îşi va articula poziţia faţă de necesitatea unui cadru calitativ nou de cooperare cu Republica Moldova.

Punctând elementele principale în procesul de integrare europeană, Stratan a accentuat că ţara noastră este fermă în promovarea reformelor, deoarece acestea sunt necesare în primul rând pentru ea însăşi.  Maris Riekstins a menţionat că a venit în vizită la Chişinău, deoarece Republica Moldova se numără printre ţările cu care Letonia are relaţii foarte bune şi pe care le doreşte să le dezvolte în continuare. Potrivit lui, Letonia este gata să fie oricând alături de Moldova în procesul complex de implementare a reformelor, de avansare pe calea integrării europene şi a propus părţii moldoveneşti o serie de proiecte concrete în acest sens. Referindu-se la problema transnistreană, ministrul leton a accentuat că ţara sa promovează cu tenacitate ideea că Federaţia Rusă trebuie să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate la Istanbul şi să-şi retragă complet şi ordonat trupele, echipamentul şi muniţiile.

„Letonia apreciază iniţiativele Preşedintelui Vladimir Voronin privind consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi se pronunţă pentru reluarea neîntârziată a negocierilor în format 5+2 ca cea mai eficientă formulă de soluţionare a conflictului”, a mai remarcat ministrul. 

Maris Riekstins consideră că pentru evoluţii pozitive la subiect este necesară o implicare mai activă din partea Uniunii Europene, care, printre altele, trebuie să menţină un dialog permanent cu Federaţia Rusă în această problemă.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus