Trimite e-mail | Printeaza
30.01.2008

Consulul ambasadei SUA răspunde la întrebările presei referitor la interdicţia de conlucrare cu cîteva companii Work and Travel

Urmare a interesului sporit pentru informaţia plasată pe pagina de Internet a ambasadei SUA referitor la decizia de a nu accepta solicitări de viză din partea a nouă companii ce activează în cadrul programului de vară pentru studenţi Work and Travel, consulul ambasadei, dl David Franz, a răspuns la întrebările mass-media în cadrul unui interviu, realizat la 29 ianuarie curent.

În cadrul interviului, Dl Franz a comunicat că programul de vară pentru studenţi Work and Travel a fost lansat în Republica Moldova în 2002, an în care a avut 50 participanţi. În anul 2006, numărul participanţilor a crescut până la 1400 persoane. În 2007, ambasada a primit peste 5300 solicitări de viză în cadrul programului de vară pentru studenţi Work and Travel, dintre care 5041 participanţi au primit vize pentru acest program.

După spusele consulului, ambasada este responsabilă de eliberarea vizelor, şi trebuie să se asigure că acei care primesc vize le folosesc corespunzător. În urma controalelor efectuate de ambasadă în luna noiembrie a anului 2007, peste 1000 persoane din 5041, sau circa 20% din deţinătorii de vize în cadrul acestui program, nu s-au întors din Statele Unite; 42% dintre studenţii participanţi s-au întors în Republica Moldova abia după începerea oficială a anului de studii, anunţată de Ministerul educaţiei şi tineretului al Republicii Moldova. Doar 36% din participanţi au revenit în ţară la timp. În acelaşi timp, au parvenit plîngeri din partea studenţilor, care s-au confruntat cu diferite probleme aflîndu-se deja în SUA, care variază de la neobţinerea serviciului promis pînă la dificultăţile în asigurarea sejurului şi transportării – servicii de care sunt responsabile companiile.

Conform datelor ambasadei, multe din plîngeri privind obligaţiile contractuale s-au referit la companii, care se fac vinovate de cele mai multe încălcări la capitolul cerinţele de imigrare. Acestea au fost principalele motive ale refuzului de a accepta solicitări de viză de la cele nouă companii, aşa cum s-a anunţat pe 23 ianuarie 2008. Lista companiilor este disponibilă pe pagina de Internet a ambasadei.

Totuşi, David Franz a menţionat ca această interdicţie nu este permanentă. Aceste companii ar putea să înainteze către ambasadă solicitări de viză în anul următor într-un mod condiţionat, dacă ambasada se asigură că ele vor reîncepe să funcţioneze într-un mod normal şi vor fi capabile să-şi realizeze obligaţiile. Această condiţie va fi aplicată noilor companii şi în viitor. În acelaşi timp, David Franz a declarat că funcţionarea în Moldova a companiilor ilegale de recrutare a studenţilor pentru programul Work and Travel este o întrebare care ar trebui să fie adresată autorităţilor moldoveneşti.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus