Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2008

Experţii şi participanţii profesionişti la piaţa valorilor mobiliare prognozează pentru 2008 o creştere continuă a pieţei hârtiilor de valoare

În cadrul şedinţei Clubului Ziariştilor Economişti, directorul general al agenţiei „Estimator-VM” Natan Garştea a menţionat că în 2008 se va accentua interesul investitorilor faţă de valorile mobiliare din segmentul financiar în alte domenii - construcţii, industria limentară, industria producătoare etc. Potrivit lui, venirea investitorilor pe piaţa de capital autohtonă va determina creterea preţurilor la valorile mobiliare, care, la rându lor, vor conduce la creşterea volumului pieţei mobiliare. În legătură cu liberalizarea economiei, în special, introducerea cotei zero pe venit din 1 ianuarie 2008, va creşte numărul investitorilor străini ce vor veni în Moldova, atât persoen fizice, cât şi fonduri de investiţi. Totodată, el a menţionat că spre sfârşitul anului 2008, se aşteaptă un volum destul de mare al legalizărilor de capital. Potrivit lui, asupra pieţei valorilor mobiliare vor avea impact benefic şi unele modificări ale legislaţiei, ce au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008. Astfel, el a menţionat legea cu privire la societăţile pe acţiuni, ce prevede anularea noţiunii de societate de tip închis sau deschis, iar toţi participanţii vor deveni societăţi pe acţiuni. De asemenea, se aşteaptă promulgarea legii cu privire la piaţa valorilor mobiliare, care va schimba activitatea pe piaţa mobiliară.

La rândul său, vicepreşedintele Bursei de Valori a Moldovei, Ludmila Moraru, a menţionat că piaţa valorilor mobiliare înregistrează o creştere stabilă al doilea an consecutiv şi că această tendinţă se va menţine şi în anul 2008. Acest fapt este demonstrat şi de aşteptările vânzătorilor de acţiuni la Bursă, ce depun oferte cu mult mai mari decât preţurile actuale de piaţă. De asemenea Ludmila Moraru a menţionat, că, ţinând cont de evoluţiile pe pieţele externe de capital, se poate de afirmat că în viitorul apropiat capitalul liber va fi direcţionat spre pieţele în curs de dezvoltare, iar Moldova este o piaţă în curs de dezvoltare. Potrivit informaţiei disponibile din poziţiile deschise de la Bursa de Valori, se poate de concluzionat că în Moldova vor creşte investiiţle din ţările Europei Centrale şi de Vest. Astfel, deja sunt cereri de cumpărare de la investitori din Slovenia, Grecia, Franţa etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus