Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2008

Băsescu spune că relaţia cu Republica Moldova şi cu românii din afara ţării rămâne prioritatea sa

Băsescu spune că relaţia cu Republica Moldova şi cu românii din afara ţării rămâne prioritatea sa
Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, în faţa ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, că relaţia cu Republica Moldova şi cea cu românii din afara graniţelor rămâne una dintre priorităţile sale în 2008.

Şeful statului a subliniat că o prioritate a politicii externe a României rămâne relaţia cu Republica Moldova, "statul suveran vecin de care ne leagă afinităţi istorice şi culturale profunde". "Ne exprimăm speranţa că reformele interne dificile pe care le are de parcurs Republica Moldova pe calea aproprierii de Uniunea Europeană vor fi susţinute şi de partenerii noştri europeni care ne vor sprijini în oferirea către Republica Moldova a unei perspective similare Balcanilor de Vest. Dorim ca Republica Moldova să beneficieze din plin de avantajele de a fi vecin direct al Uniunii, inclusiv din perspectiva mobilităţii cetăţenilor săi, cei care vor beneficia si vor contribui nemijlocit la consolidarea orientării democratice a statului vecin", a arătat şeful statului.

El a spus că România va manifesta "deplină deschidere" faţă de orice efort menit sa contribuie la consolidarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi la soluţionarea conflictului transnistrean. "Ne exprimăm speranţa că soluţia acestui conflict unic va beneficia de o soluţie optimă, dincolo de evoluţiile politice sau electorale din regiune", a accentuat el.

"Pentru că am vorbit de vecinătatea imediată a României, nu pot să nu admit că avem o obligaţie fermă pentru a crea condiţiile necesare dezvoltării identităţii culturale şi politice a membrilor comunităţilor româneşti care trăiesc aici. Mi-am asumat personal acest obiectiv şi îl voi urmări pe toată durata anului 2008", a adăugat şeful statului, care a afirmat că respectarea drepturilor de care dispun membrii comunităţii româneşti de către statele pe teritoriul cărora se află "trebuie să fie atent urmărite, inclusiv prin aplicarea instrumentelor de drept internaţional".

Referindu-se la românii care munces în statele UE, şeful statului a susţinut că va face tot ce este posibil ca, în anul 2008, această diasporă să fie mai mult în atenţia autorităţilor româneşti, prin extinderea reţelei de consulate, mărirea personalului diplomatic, găsirea unor metode mai bune de a afla în mod punctual care sunt problemele acestor români.

"Cât priveşte impactul forţei de muncă româneşti pe pieţele europene ale muncii, bilanţul anului 2007 arată că cetăţenii români nu au creat perturbări în funcţionarea acestora ci dimpotrivă au contribuit la dezvoltarea economică a statelor membre în care s-au aflat şi se află. Anul 2008 este momentul potrivit să reflectăm la posibilitatea de a liberaliza în continuare şi alte sectoare ale pieţei muncii europene pentru cetăţenii români", a mai subliniat şeful statului.

"Tuturor românilor aflaţi departe de ţară, Guvernul le promite un sprijin mult mai consistent şi coerent anul acesta", a punctat Băsescu, vorbind şi de atragerea românilor înapoi în ţară.

Preşedintele a menţionat şi problema romilor, "o minoritate transnaţională răspândită, în proporţii diferite, în toate statele Uniunii". "Dimensiunea europeană a problematicii integrării sociale a romilor reclamă, pe lângă politici naţionale sistematice de incluziune, şi o strategie europeană pentru concertarea politicilor relevante la nivel UE – strategie care se va bucura de tot sprijinul nostru", a subliniat preşedintele.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus