Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.01.2008

Freedom House: Moldova este liberă… ca Zambia

Studiul “Libertatea în lume 2008”, realizat de organizaţia “Freedom House” a plasat Moldova pintre ţările “parţial libere”. Moldova a acumulat 3 puncte la capitolul drepturi politice şi 4 puncte la capitolul libertăţi civile pe o scală de la 1 până la 7.

Moldova a înregistrat acelaşi scor ca şi Guatemala, Liberia, Nigeria şi Zambia.

Totodată, regiunea transnistreană a fost clasificată drept neliberă – cu câte 6 puncte la ambele capitole. Potrivit studiului, în 2007 Moldova nu a evoluat faţă de anul precedent. Freedom  House a catalogat Moldova şi ca ţară cu “democraţie electorală”.

Pentru comparaţie, vecinii Moldovei – România şi Ucraina – sunt considerate ţările “libere”, iar Rusia – “neliberă”.

Potrivit raportului Freedom House, în 2007 numai 90 de ţări au îndeplinit criteriile pentru includerea în categoria tarilor libere, acestea reprezentând 46% din populaţia globului.

Studiul atestă că majoritatea ţărilor nelibere sunt cele din Africa de Nord şi Centrală (61%), iar cele mai libere sunt ţările din UE – 96%.   Raportul Freedom House oferă o evaluare anuală a progreselor şi regreselor înregistrate în 193 de ţări şi 15 teritorii, dependente sau disputate. Freedom House este o organizaţie nonguvernamentală, care susţine dezvoltarea libertăţii în lume şi care monitorizează respectarea drepturilor politice şi a libertăţilor civile începand din 1972.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus