Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.01.2008

Patriarhul Aleksei al II-lea critică Biserica Ortodoxă Română după întâlnirea cu Vladimir Voronin

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al-II-lea, a criticat decizia Bisericii Ortodoxe România de "a crea" eparhii pe teritoriul canonic al unei biserici autocefale în declaraţiile pe care le-a făcut luni, după întrevederea avută la Moscova cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Patriarhul rus Aleksei al II-lea a calificat acţiunile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, care a decis în octombrie 2007 reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova, drept "un act anticanonic şi o imixtiune pe teritoriul unei biserici ortodoxe autocefale" prin "crearea de eparhii pe teritoriul ei". Declaraţia a fost citată de serviciul de presă al preşedintelui moldovean, relatează corespondentul NewsIn la Chişinău.

Comunicatul Preşedinţiei mai spune că patriarhul Aleksei al II-lea şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că întîlnirea dintre delegaţia Bisericii ortodoxe ruse şi cea a Patriarhiei române, care a avut loc la sfârşitul anului trecut la Mănăstirea Traian din Bulgaria, s-a soldat cu un eşec. "Însă noi vom continua şi pe viitor dialogul cu Patriarhia Română, pentru a găsi o soluţie acestei probleme", a spus Aleksei al II-lea.

Un comunicat al Patriarhiei Ruse spune, la rândul său, că la întrevedere s-a discutat despre "situaţia actuală a Bisericii Ortodoxe Moldoveneşti".

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin se află luni şi marţi într-o vizită la Moscova, la invitaţia Fundaţiei internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, patronată de patriarhul rus Aleksei al II-lea, vizită în cadrul căreia şeful statului moldovean urmează să aibă o întrevedere şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Comunicatul Patriarhiei Ruse mai anunţă că Vladimir Voronin a devenit laureat al premiului Fundaţiei internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe pentru anul 2007. Ales în 2001, preşedintele Voronin va fi decorat pentru "contribuţia activă la întărirea ortodoxiei canonice pe teritoriul statului său şi la creşterea rolului valorilor spirituale în societate". Decernarea premiilor va avea loc luni seara.

"Ceea ce am  făcut toţi aceşti ani şi continuăm să facem în numele renaşterii Bisericii Ortodoxe, în numele consolidării şi dezvoltării spiritualităţii cetăţenilor ţării reprezintă un factor nestrămutat al întăririi stabilităţii în societate, al dezvoltării societăţii în ansamblu. Unitatea poporului şi bisericii determină pacea şi înţelegerea reciprocă ce domină astăzi în societatea noastră", a spus Vladimir Voronin la întrevederea cu Aleksei, potrivit comunicatului Preşedinţiei.

Această recompensare a meritelor preşedintelui Voronin are loc pe fundalul unui conflict acut între Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Română, conflict iscat după ce ultima dintre instituţii a decis, în octombrie 2007, reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova. Biserica Ortodoxă Rusă a protestat vehement faţă de această decizie, afirmând că Republica Moldova este un teritoriu canonic al Patriarhiei Ruse. În Republica Moldova activează două mitropolii – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, şi Mitropolia Basarabiei, reactivată de Biserica Ortodoxă Română în 1992, dar înregistrată de autorităţile moldovene abia în 2001, după câştigarea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Preşedintele Voronin a susţinut poziţia Patriarhiei Ruse în conflictul celor trei eparhii şi chiar a declarat că va înceta să mai aplice decizia CEDO de înregistrare a Mitropoliei Basarabiei, dacă Patriarhia Română nu va renunţa la reactivarea eparhiilor sale în Republica Moldova.

La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile moldovene au decis chiar expulzarea a patru slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, originari din România, pe motiv că aceştia ar fi încălcat regimul de şedere în Republica Moldova. Comunicatul difuzat luni de Patriarhia Rusă nu oferă alte detalii privind conţinutul discuţiei lui Aleksei al II-lea cu preşedintele Voronin şi anunţă doar că la întrevederea care a avut loc la reşedinţa oficială a patriarhului au participat, pe lângă soţia preşedintelui Voronin, şi mitropolitul Moldovei, Vladimir, ministrul de externe, Andrei Stratan, ambasadorul moldovean la Moscova, Vasile Sturza, precum şi ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kusmin.

Printre laureaţii premiului pe care îl primeşte luni preşedintele Voronin se numără şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, arhiepiscopul Atenei şi al Greciei, Hristodulos, şi un membru al Casei regale a Serbiei, prinţesa Katarina.

În mod tradiţional, a doua zi după decernare, toţi laureaţii sunt primiţi la Kremlin de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care şi el a obţinut acest premiu în 2001.

Fundaţia internaţională a Unităţii Popoarelor Ortodoxe de la Moscova este o structură apropiată Patriarhiei Ruse, creată în 1995, iar patriarhul Aleksei al II-lea este preşedintele Consiliului tutorial al acestei fundaţii.Presa rusă semnalează că activitatea lui Vladimir Voronin, care conduce Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), trezeşte în cercurile ortodoxe influente din Rusia anumite nedumeriri. Contradicţiile apar în legătură cu ideologia partidului pe care îl conduce, care propagă ideile ateismului, în timp ce liderul comuniştilor moldoveni susţine confesiunile religioase tradiţionale. În opinia unor colegi de partid de orientare mai conservatoare, fie liderul comuniştilor moldoveni are o atitudine formală faţă de apartenenţa sa la partid, fie "cochetează" cu ortodoxia, deoarece mai bine de 90% din populaţia Republicii Moldova împărtăşeşte valorile ortodoxe, iar statul se află pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cadrul  vizitei sale la Moscova,  Vladimir Voronin a mai avut o întrevedere cu Andrei Fursenko, ministrul educaţiei şi ştiinţei din Federaţia Rusă, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică.  În cursul  întîlnirii au fost discutate diverse aspecte legate de stadiul actual  al cooperării moldo-ruse în sfera comercial-economică şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în acest domeniu. 

Sursa: NewsIn

Editor senior Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus