Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2008

Ilkka Kanerva: Dorinţa unor forţe din exterior de a menţine starea de conflict are la bază pronunţate scopuri politice

Preşedintele în exerciţiu al OSCE Ilkka Kanerva a opinat la Chişinău că dorinţa unor forţe din exterior de a menţine starea de conflict are la bază pronunţate scopuri politice. În cadrul întrevederii oficialului OSCE cu vicepremierul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan, Ilkka Kanerva a afirmat că între soluţionarea conflictului din Kosovo şi a celui din Transnistria nu există similitudini, prin urmare ele nu pot fi examinate prin aceeaşi optică.

Preşedintele în Exerciţiu al OSCE şi oficialul moldovean s-au pronunţat pentru reluarea neîntârziată a negocierilor politice.

Andrei Stratan a subliniat elementele cheie ale unei soluţii finale şi durabile a conflictului transnistrean, solicitând Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE să facă uz de influenţa sa în rândul statelor membre pentru a asigura o participare mai activă la procesul de reglementare. În mod particular, a fost solicitat sprijinul statelor membre pentru implementarea iniţiativelor Preşedintelui RM privind consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Cei doi miniştri au reiterat că problema transnistreană poate fi soluţionată doar prin respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. Şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a pronunţat fără echivoc în favoarea retragerii complete, neîntârziate şi necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării.

A fost subliniată necesitatea imperativă a democratizării şi demilitarizării regiunii transnistrene, precum şi a transformării aşa-zisei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional. O atenţie deosebită a fost acordată necesităţii asigurării respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, în particular dreptul la libera exprimare şi libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor, care continuă a fi obstrucţionate de către regimul separatist de la Tiraspol.

În cadrul vizitei la Chişinău, preşedintele în Exerciţiu al OSCE a avut întrevederi cu preşedintele Vladimir Voronin şi preşedintele  Parlamentului Marian Lupu. Ulterior, oficialul de la OSCE a întreprins o vizită la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu liderul separatist Igor Smirnov, preşedintele sovietului suprem Evgheni Şevciuk, responsabilul pentru relaţii externe Valeri Liţkai.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus