Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.01.2008

The Globe and Mail: Lupta dintre Vest si est se muta la Marea Neagra

„Şase „conflicte îngheţate", în Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova, sunt gata să erupă în adevărate  războaie de secesiune în anul care vine şi în fiecare dintre cazuri mişcările militante par să aibă sprijinul rus”, scrie publicaţia canadiană „Global Mail”, în ediţia sa din 2 ianuarie 2008.

Potrivit ziarului citat, regiunea Mării Negre a devenit un teren disputat fără încetare, care face obiectul unor schimbări de influenţă, pe măsură ce banii şi armele sunt depozitate pe terenul unor populaţii de încredere. „Pentru cei 100 de milioane de oameni care traiesc în jurul litoralului Marii Negre, 2008 ar putea fi perceput ca o întoarcere la Razboiul Rece. De aceasta data, totusi, nu este clar de care parte va fi fiecare natiune, fiecare regiune, fiecare om: la fel ca în America de Sud sau Asia de Sud-Est în timpul precedentului conflict dintre Washington si Moscova”, notează publicaţia.

„The Globe and Mail” avertizează că în 2008, oricare dintre conflictele mocnite ar putea deveni un război în toată regula. Astfel, regiunile Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia au devenit tot mai violente în ultimele luni, iar mişcările lor separatiste au întreprins atacuri mai curajoase împotriva unor facilităţi guvernamentale.

„Azerbaidjanul vecin a avut un număr mai mare de fricţiuni cu regiunea lui problematică, Nagorno-Karabah. Iar de cealaltă parte a Mării Negre, regiunea separatistă Transnistria, loială Rusiei, cunoaşte tensiuni în creştere”, scrie publicaţia canadiana.

Potrivit publicaţiei citate, toate aceste conflicte s-ar putea acutiza în 2008 din cauza provinciei Kosovo, care probabil îşi va declara independenţa. „The Globe and Mail”aminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a avertizuat că dacă Serbia îşi pierde provincia din cauza influenţelor Occidentului, el nu va mai putea garanta integritatea Georgiei şi Moldovei. „Mulţi observatori văd în aceasta o ameninţare voalata: daca se rupe Kosovo, atunci se vor rupe şi Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Transnistria. Unii spun deja că sunt transportate arme catre aceste regiuni separatiste”, scrie „The Globe and Mail”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus