Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.01.2008

FMI: Sectorul financiar din Republica Moldova s-a consolidat insa ramane subdezvoltat

FMI: Sectorul financiar din Republica Moldova s-a consolidat insa ramane subdezvoltat

Fondul Monetar Internaţional a publicat concluziile celei de-a patra Misiuni de evaluare în Moldova, efectuată la sfârşitul lunii decembrie 2007. Potrivit Concluziilor Misiunii FMI, deşi s-a consolidat, sectorul financiar din Moldova rămâne subdezvoltat.

Misiunea comună a Fondului Monetar şi Băncii Mondiale de Evaluare a Sectorului Financiar(FSAP) din luna octombrie 2007 a arătat că sectorul bancar s-a dovedit a fi foarte rezistent lavalul de şocuri externe, însă rămâne în urma altor sisteme similare în ceea ce priveşteintermedierea economiilor. Activele totale şi creditele către sectorul privat s-au dublatîncepând cu anul 2001 însă cota sectorului financiar în economie, care reprezintă 54 la sută şi31 la sută respectiv din PIB este încă mică comparativ cu ţările mai dezvoltate din regiune.

Deşi suficienţa înaltă de capital şi lichidităţi servesc drept rezervă bună în caz de posibilesituaţii nefavorabile, totuşi aceasta vorbeşte şi despre existenţa deficienţelor în capacităţileoperaţionale şi de gestionare a riscurilor. Doar aproximativ 10 la sută din gospodăriilecasnice din regiunile rurale au acces la conturi bancare.

FMI salută faptul că autorităţile abordează problema legată de regimul de combatere aspălării banilor. Cu asistenţa tehnică din partea FMI şi altor instituţii, se pregătescmodificări şi amendamente la actele legislative relevante pentru a asigura concordanţa lor.

Totodată, experţii FMI menţionează că Moldova rămâne în urmă la capitolul realizării reformelor structurale. Potrivit indicatorilor din raportul „Transition”, elaborat de BERD şi „Doing Business” pregătit de Banca Mondială, precum şi după clasificarea de competitivitate a Forumului Economic Mondial, mediul de afaceri din Republica Moldova este slab. Printre reformele cheie FMI menţionează următoarele: optimizarea procedurilor de reglementare, reforma judiciară, consolidarea procedurilor de faliment, perfecţionarea legislaţiei pentru sectorul de afaceri, simplificarea cerinţelor de licenţiere şi modernizarea sistemului de administrare fiscală.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus