Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.12.2007

Voronin vrea să soluţioneze problema demografică

Voronin vrea să soluţioneze problema demografică

La finele ultimei şedinţe a Executivului preşedintele Voronin a venit cu o iniţiativă de susţinere a tinerilor specialişti, care vor accepta să activeze la sate, conform repartizării. Astfel, el a propus alocarea fiecărui tânăr specialist a unui credit în valoare de 200-300 mii lei (17,7-26,5 mii USD) pentru construcţia locuinţelor, cu achitarea ratei dobânzii de către stat. Totodată, el a propus reducerea cu 25% a creditului la naşterea primului copil în familiile tinerilor specialişti, cu 35% la naşterea celui de-al doilea şi cu 50% sau 100% - la naşterea celui de-al treilea copil. Potrivit preşedintelui, aceasta va permite rezolvarea problemei demografice, pe de o parte, şi a problemei cu cadrele calificate, pe de altă parte. Printre măsurile de rezolvare a problemei cadrelor care, potrivit lui, se va resimţi acut începând cu anul 2008, şeful statului a menţionat majorarea salariului mediu pe ţară până la 300 dolari SUA în anul 2008 şi până la 500 euro după anul 2009. „Dacă în 2010 nu o să avem 500 de euro pe lună o să fie foarte complicat cu braţele de muncă”, a subliniat Voronin.

Referindu-se la şomajul din Moldova, şeful statului a spus că există o rată foarte mică comparativ cu ţările din Europa – de doar 4%. Potrivit lui, cei care sunt înregistraţi ca şomeri sunt persoane care nu vor să muncească

Pe de altă parte, Vladimir Voronin a semnat recent un decret, prin care a declarat anului 2008 An al Tineretului. În conformitate cu decretul şefului statului, până la 25 ianuarie 2008 Guvernul va crea Comisia naţională pentru desfăşurarea acţiunilor consacrate Anului Tineretului, incluzând în componenţa acesteia reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi ai organizaţiilor internaţionale în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus