Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2007

Vladimir Voronin: De problema reintegrarii tarii noastre depinde insasi existenta statului independent ai suveran Republica Moldova

Într-un interviu acordat la EuroNews preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat că renunţarea la reintegrarea ţării nici nu poate fi discutată. Întrebat dacă Republica Moldova ar renunţa la Transnistria pentru a putea câştiga pe planul stabilităţii interne şi pe plan economic, Vladimir Voronin a răspuns: „Această problemă nici nu poate fi discutată ca noi să renunţăm la integrarea teritorile a ţării noastre. De problema reintegrării ţării noastre depinde însăşi existenţa statului independent şi suveran Republica Moldova. Aicea-i şi-i toată buba! De ce interesele sunt atât de mari în jurul unui teritoriu cu o suprafaţă nu mare de pământ. Cineva nu doreşte să vadă Republica Moldova pe harta Europei ca stat suveran, independent şi integru”.

Voronin a spus să problema transnistreană este una artificală, de conjunctură politică şi că în tot acest timp de după destrămarea Uniunii Sovietice cheia problemei a deţinut-o Federaţia Rusă.

Totodată, referindu-se la semnarea de către Rusia a moratoriului la tratatul adaptat FACE impactul acupra Moldovei, Voronin a spus că negocierile privind soluţionarea transnistreană au fost sistate de doi ani, din moment ce au apărut divergnţe între SUA şi Rusia privind acest tratat. Potrivit lui, problema conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic, inclusiv cea transnistreană, va putea fi soluţionată numai după ce Rusia şi Statele Unite vor ajunge la un compromis în problema regiunii Kosovo şi a Tratului adaptat cu privire la Forţele Convenţionale în Europa 

„Dintr-o parte Acordul FACE, din altă parte problema Kosovo. Aceste două mari puteri care sunt Statele Unite şi Federaţia Rusă, ele duc tratative, ni se pare nouă, între ele referitor la aceste două probleme şi, în funcţie de aceasta, sperăm noi, că o să fie şi atitudinea faţă de perspectiva de rezolvare a problemei transnistrene. Aici, cum simţim noi, moldovenii, şi este tot interesul," a declarat preşedintele Voronin la Euronews.

BBC: Ascultaţi interviul lui Vladimir Voronin la Euronews

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus