Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2007

Vizita delegatiei MAIEI in Slovenia in vederea promovarii discutiilor concrete asupra noului cadru juridic al relatiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, delegaţia Republicii Moldova condusă de Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene se află într-o vizită de lucru în oraşul Ljubljana, Slovenia.

În contextul preluării de către Republica Slovenia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2008, la iniţiativa părţii moldoveneşti, astăzi continuă cadrul  de consultări politice moldo – slovene, în vederea promovării discuţiilor concrete asupra noului cadru juridic al relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Pe parcursul întrevederilor a fost prezentat Reprezentantul MAEIE pentru perioada Preşedinţiei slovene la UE, Directorul Departamentului Integrare Europeană al MAEIE, care va asigura coordonarea realizării obiectivelor dialogului moldo-comunitar în contextul Preşedinţiei în exerciţiu, prin informarea sistematică şi directă privind evoluţiile reformelor interne şi obiectivele Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană, prin intermediul MAE sloven.

Totodată, a fost abordat spectrul relaţiilor bilaterale, fiind puse pe agenda discuţiilor subiecte conexe de consolidarea cooperării politice, economice şi sociale, precum şi evoluţiile în procesul de reglementare a problemei din regiunea de Est a Republicii Moldova. 

Pe parcursul vizitei menţionate delegaţia moldovenească a avut întrevederi cu dl Andrej Ster, Secretar de Stat al MAE sloven. În timpul discuţiilor diplomatul sloven a fost informat despre stadiul de implementare a PA RM-UE, precum şi a liniilor directorii pe care, în viziunea părţii moldoveneşti, trebui să-l conţină următorul cadru juridic moldo-comunitar. A fost solicitată susţinerea slovenă privind continuarea discuţiilor asupra acestui subiect în cadrul Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei slovene.

De asemenea au avut loc întrevederi cu Directorul de Programe al Centrului pentru Perspective Europene, precum şi cu Preşedinţii grupurilor de lucru COEST şi COSCE. În acest format au fost abordate aspecte legate de asigurarea asistenţei pentru dezvoltare din partea Sloveniei, suportul în cadrul Uniunii Europene pe parcursul exercitării Preşedinţiei UE şi menţinerea pe agenda reuniunilor UE şi în cadrul bilateral a subiectului Moldovei, atît în contextul avansării relaţiilor moldo-comunitare, cît şi a subiectului transnistrean. Au fost discutate detaliile legate de preconizata vizita la Ljubljana a Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Andrei Stratan, ce urmează să aibă loc pe perioada Preşedinţiei slovene la UE. S-a convenit asupra continuării informării reciproce pe subiectele de interes comun.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus