Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2007

Din 21 decembrie, moldovenii vor putea depune cereri pentru vize Shengen la Centrul unic de eliberare a vizelor

Cetăţenii moldoveni vor putea depune, cu începere de la 21 decembrie a.c., cereri pentru obţinerea vizelor Shengen la Centrul unic de eliberare a vizelor, administrat de Ambasada Ungariei la Chişinău.

Despre aceasta a anunţat ieri Mihaly Bayer, Ambasadorul Ungariei în Moldova, care a precizat că acest fapt va fi posibil graţie aderării ţării sale şi altor cîteva state la Spaţiul Shengen.

"Centrul unic de eliberare a vizelor va activa de la 21 decembrie în calitate de reprezentanţă a Spaţiului Shengen. Astfel, Consulatul Ungariei va putea acorda vize pentru Austria, Danemarca, Islanda, Letonia, Slovenia şi Estonia, care va adera în scurt timp la Centru. Din data numită nu va mai fi nevoie de expedierea documentelor şi de venirea consulilor acestor state la Chişinău, cum se proceda pînă în prezent", a precizat Ambasadorul Bayer.

Diplomatul a comunicat că, în prezent, Ambasada îşi pregăteşte serviciul său consular pentru o activitate conformă cerinţelor Shengen. Totodată, pentru asigurarea nivelului înalt al servicilor prestate de Centru, misiunea diplomatică va suplimenta numărul de lucrători şi va demara, în luna martie 2008, lucrările de construcţie a două noi ghişee în Secţia Consulară.

În alt context, Mihaly Bayer a comunicat că Centrul unic de eliberare a vizelor de la Chişinău se pregăteşte pentru a face faţă unui nou volum de solicitări odată cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2008, a Acordului de facilitare a vizelor semnat între Moldova şi UE.

Şeful serviciului diplomatic ungar la Chişinău a precizat că, potrivit documentului, 16 categorii de cetăţeni vor beneficia de facilităţi la obţinerea vizelor, în special, vor prezenta un număr redus de documente şi vor fi scutiţi de taxa respectivă. Totodată, anumite categorii de persoane vor beneficia de viză pe un termen mai lung, cu intrări multiple.

Centrul unic de eliberare a vizelor din Moldova a fost inaugurat la 25 aprilie 2007 şi a fost primul de acest gen din Europa.

Acordul de la Schengen, care prevede facilitarea trecerii frontierelor interioare, a fost semnat la 14 iunie 1985 de catre reprezentanţii Olandei, Belgiei, Luxemburgului, Republicii Federale Germania şi Republicii Franceze. În prezent spaţiul Shenghen cuprinde 15 ţări - Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Finlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

Sursa: Pagina oficiala a Republicii Moldova 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus