Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.12.2007

Raiffeisen Leasing isi extinde activitatea in Moldova

Raiffeisen Leasing isi extinde activitatea in Moldova

Compania va oferi servicii de leasing financiar pentru utilaje, echipamente şi unităţi de transport. Directorul general al companiei Victor Bodiu a comunicat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, că Raiffeisen Leasing a fost înregistrată în Moldova la 7 noiembrie 2007 ca întreprindere cu capital străin, cu un capital social de 500 mii euro, singurul acţionar al acestei companii fiind societatea Raiffeisen Leasing IFN SA (România). Astfel, Moldova a devenit a 16 ţară, în care activează companiile de leasing a grupului Raiffeisen.

Potrivit lui Victor Bodiu, compania se orientează preponderent spre întreprinderile comerciale, propunând condiţii individuale pentru fiecare client. Compania va propune în medie o rată de 13-14% anual, însă aceasta poate varia în funcţie de fiecare caz concret şi riscurile posibile. În primul an de activitate compania intenţionează să ocupe 10% din piaţa serviciilor de leasing din Moldova.

În timpul apropiat Raiffeisen va oferi Raiffeisen Leasing Moldova o linie de credit în mărime de 5 mil. euro. În cadrul conferinţei s-a menţionat, că Raiffeisen Leasing Moldova intenţionează să propună pieţei servicii unice. Compania a fost înregistrată cu statut de SRL, deoarece aceasta este forma cea mai simplă pentru începutul unei afaceri în Moldova, dar în continuare în caz de necesitate compania poate deveni SA. Managing Director Raiffeisen-Leasing International Michael Hackl  a declarat, că “prezenţa liderului european în domeniul leasingului pe piaţa moldovenească demonstrează maturitatea acestui sector din Republica Moldova şi lărgirea continuă a pieţei de leasing, care reprezintă un interes deosebit pentru investitori.”

Directorul executiv (CEO) şi preşedintele Raiffeisen Bank SA Steven van Groningen a declarat, că grupul Raiffeisen a făcut în Moldova primul pas, deschizând reprezentanţa băncii Raiffeisen, iar  cel de-al doilea pas constituie deschiderea companiei de leasing. După aceasta urmează venirea pe piaţa Moldovei a băncii Raiffeisen. El nu a dezvăluit însă când va fi deschisă banca, precizând că în ultimul timp Raiffeisen a cumpărat unele instituţii financiare în Rusia şi Ucraina, de aceea deschiderea băncii în Moldova este amânată pentru o anumită perioadă.

Referindu-se la posibila privatizare de către grupul  Raiffeisen a Băncii de Economii din Moldova Steven van Groningen a spus, că aceasta poate prezenta interes pentru bancă, dar nici un fel de negocieri pe marginea acestei chestiuni deocamdată nu se poartă. Potrivit lui, când situaţia în jurul privatizării băncii se va limpezi Raiffeisen va examina posibilitatea procurării lui.

Unităţile de leasing ale Raiffeisen International în Europa Centrală şi de Est sunt controlate de holdingul Raiffeisen-Leasing International (RLI), deţinut în proporţie de 75% de Raiffeisen International şi de 25% de Raiffeisen-Leasing GmbH., Vienna. Companiile de leasing din Albania şi Ucraina şi-au început activitatea în 2006. Astfel, Raiffeisen deţine 16 companii de leasing în 15 ţări. În cadrul reţelei Raiffeisen- Leasing International, conform datelor la sfarsitul anului 2006, activează peste 1200 de experţi în domeniu. Volumul finanţărilor în anul 2006 a avut o dinamică pozitivă, înregistrînd o creştere de 44% până la 1,95 miliarde euro. Activele Raiffeisen-Leasing International în 2006 au crescut cu 40% până la 3,07 miliarde euro.

Raiffeisen International deţine cea mai extinsă reţea bancară din Europa Centrală şi de Est. 18 pieţe din regiune sunt acoperite de unităţi bancare, companii de leasing, două reprezentanţe şi alţi funrizori de servicii financiare. Peste 13 milioane de clienţi sunt deserviti prin mai mult de 3.000 de unităţi. Raiffeisen International este subsidiara consolidată în întregime a Raiffeisen Zentralbank Oestrreich AG (RZB), care deţine 70% din acţiuni, restul de 30% fiind tranzacţionate pe Bursa de Valori din Viena. RZB este instituţia centrală a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai puternic grup financiar din ţară.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus