Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.11.2007

In Moldova Putin se bucura de o mai mare incredere decat presedintele Voronin

In Moldova Putin se bucura de o mai mare incredere decat presedintele Voronin

Rezultate Barometrului de opinie publică, realizat de „Imas-Inc” Chişinău, arată că 65,8% dintre cei intervievaţi au încredere în Vladimir Putin, în timp ce în Vladimir Voronin - doar 45,9%. În preşedintele României Traian Băsescu au încredere 45%, iar în liderul ucrainean – 35,5%. 

În ceea ce priveşte partidul de guvernământ, acesta, potrivit sondajului, îşi pierde susţinătorii. Astfel, întrebaţi  cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 25,3% din cei intervievaţi au răspuns că ar vota cu Partidul Comuniştilor; aproximativ 8% cu Alianţa Moldova Noastră; 3,9% cu Partidul Social Liberal; aproximativ 3,7% Partidul Popular Creştin Democrat; 3,5% cu Partidul Democrat şi tot atâţia cu Partidul Liberal. Numărul celor indecişi este de aproximativ 32%.

Majoritatea celor chestionaţi - 56,2% consideră că în Moldova lucrurile merg „într-o direcţie greşită”, în timp ce 31,5% afirmă că lucrurile merg „într-o direcţie bună”. Doar 10,3% din cei intervievaţi sunt destul de mulţumiţi de situaţia economică din Moldova, iar 0,8% -.foarte mlţumiţi. Totodată, 29,8% afirmă că viaţa în acest an este „aproximativ la fel” ca şi în anul precedent, iar alţii aproximativ 21% au declarat că în acest an viaţa lor este „mai bună” sau „ceva mai proastă” decât în 2006.

În general, populaţia este nemulţumită de activitatea conducerii ţării, în special, în domeniul salariilor – 86,1%, locurile de muncă – 82,6%, nivelul de trai – 79,9%, soluţionarea conflictului transnistrean -75,6%. Totodată, situţia economică comparativ cu cea de un an în urmă, precum şi aşteptările cum va fi situaţia peste un an sunt apreciate mai negativ faţă de sondajul anterior din luna mai 2007. Astfel, 21,9% din respondenţi susţin că în prezent situaţia economică este mai bună decât anul trecut, iar 33,5% se aşteaptă la schimbarea pozitivă a acesteia şi în anul viitor.

Drept soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei social-economice a ţării, cei intervievaţi au propus: îmbunătăţirea mecanismului de realizare a legilor (46,3%) şi dezvoltarea întreprinderilor industriale (32,2%).

Cele mai mari îngrijorări ale cetăţenilor moldoveni sunt sărăcia (32%), preţurile (25,3%) şi viitorul copiilor (13,6%). Printre îngrijorările moldovenilor mai figurează „boala”, „criminalitatea, infracţiunile”, „lipsa încălzirii în perioada rece” şi „foametea”.

Instituţia care se bucură de cea mai mare încredere rămâne a fi, tradiţional, Biserica, cu aproximativ 80%, urmată de mass-media, cu 59%, primărie - peste 50%; preşedintele ţării – circa 15%.

Pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar vota peste 76% dintre intervievaţi şi doar puţin peste 8% dintre ei ar vota împotrivă. Numărul celor care ar vota pentru aderarea la NATO este de 23%, faţă de 41% care ar vota împotrivă.

Sondajul a fost efectuat de către companiile Imas-Inc şi CBS-AXA, la comanda IPP, pe un eşantion de 1415 persoane în 86 de localităţi ale ţării, în perioada 29 octombrie – 5 noiembrie. Marja de eroare este de + - 2,6%.  /Interlic/

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus