Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.11.2007

Transnistria, raiul traficantilor de masini de lux

Transnistria, raiul traficantilor de masini de lux

Seful Misiunii europene de asistenta la frontiera moldo-ucraineana (EUBAM), Ferenc Banfi, spune ca Transnistria este folosita ca zona din care se importa ilegal in Ucraina masini de lux furate in Occident, transmite corespondentul NewsIn la Chisinau.

La o conferinta de presa sustinuta luni la Chisinau, Banfi a spus ca modul de operare este urmatorul: masinile sunt furate in statele membre ale UE, sunt aduse in Transnistria prin sectorul de mijloc al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritatile moldovene, sunt inregistrate in Transnistria si dupa o perioada in care "stau dosite" sunt reexportate in Ucraina.

"Timp de trei saptamani, in cadrul unei operatiuni pe care EUBAM a desfasurat-o in luna octombrie, au fost gasite sapte vehicule furate - cinci din Ungaria, unul din Germania si unul chiar din Ucraina. Continuam sa lucram si avem deja informatii despre inca cinci masini de lux furate care se afla in prezent in Transnistria", a mai spus Ferenc Banfi. Oficialul european a mai precizat ca masinile furate au iesit din Uniunea Europeana prin Ungaria.

În urma unor declaratii similare facute de Ferenc Banfi saptamana trecuta la Odesa, presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko a cerut demiterea sefului Serviciului Vamal Odesa.

La randul lor, oficiali de la Tiraspol au negat ca Transnistria ar fi implicata in vreun fel in scheme ilegale de trafic cu masini in regiune, spunand ca toate mijloacele de transport din regiune sunt inmatriculate conform legii.

Întrebat care este structura fluxurilor de contrabanda prin regiunea transnistreana, seful Misiunii EUBAM, Ferenc Banfi, a spus ca produsele alimentare raman "in top" si in primul rand carnea de gaina. Datele statistice indica un import lunar in Transnistria a 120 si 170 de kilograme de carne de gaina pe cap de locuitor, luand in calcul inclusiv copii sugari. In timp ce in Germania, de exemplu, consumul lunar este de 14 kilograme pe an. Este mare si cantitatea de tigari contrafacute care ajung in Ucraina si Republica Moldova prin contrabanda din Transnistria, a mai spus Ferenc Banfi.

Conferinta de presa a fost sustinuta cu ocazia transmiterii catre Serviciul Vamal al Republicii Moldova a unor echipamente in valoare de 400.000 euro. Directorul serviciului de graniceri, Feodosia Furculita, a declarat ca cele cinci computere lap-top , 55 de imprimante, zece carduri de memorie, camere digitale, telefoane mobile si aparate de taiat hartia, precum si alte bunuri donate "vor fi de un real folos pentru combaterea contrabandei de droguri si medicamente contrafacute la frontiera moldo-ucraineana".

Activitatea Misiunii Uniunii Europene de asistenta la frontiera moldo-ucraineana a inceput la 30 noiembrie 2005 in urma unui solicitari comune a presedintelui Republicii Moldova si a presedintelui Ucrainei. Scopurile declarate ale misiunii sunt acordarea de sprijin logistic si tehnic pentru securizarea frontierei conform normelor europene, instruirea vamesilor moldoveni si ucraineni si promovarea cooperarii intre serviciile vamale de la Kiev si Chisinau.

Sursa: Ziare.com 

Legaturi utile: EUBAM  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus